Čitluk: Večer sjećanja na akademskoga slikara Franju Primorca

Ogranak Matice hrvatske Čitluk, u sklopu kulturne manifestacije “Božić s Maticom u Brotnju”, povodom prve obljetnice smrti akademskoga slikara Franje Primorca u utorak 27. prosinca 2016. godine organizira prigodan kulturni program.

Program će započeti u 18 sati u Crkvi Krista Kralja u Čitluku, gdje će biti služena sv. misa zadušnica za pokojnoga Franju, dok će u 19 sati u Galeriji Klub Matice hrvatske Čitluk biti upriličena izložba slika koje je Primorac napravio za života, javlja Brotnjo.info.

Istu večer, s početkom u 20 sati u Hotelu Brotnjo će biti promovirana knjiga Slave Ante Bagina „Boje vrimena“, a potom će uslijediti prigodno druženje i evociranje uspomena.

Podsjećamo, Franjo Primorac preminuo je 27. prosinca 2015. godine od posljedica srčanoga udara u SKB Mostar.

Rođen je u Čitluku 5. veljače 1959. godine, gdje je završio osnovnu školu, a srednju školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti, Odsjek za slikarstvo. Izlagao je na mnogim mjestima od rodnoga Čitluka, preko Zagreba do Europe. Imao je više od tristo skupnih nastupa. Redovito je sudjelovao na likovnim kolonijama. Bio je istaknuti kulturni i javni djelatnik koji je kao talentirani likovni umjetnik gotovo trideset godina predstavljao stožernu i neizostavnu figuru svekolika kulturnoga i javnoga, a napose likovnoga života u Brotnju u Hercegovini. Kao drag i plemenit čovjek, pokojni je Franjo bio redovitim sudionikom brojnih likovnih kolonija, od Prevlake do Vukovara, kao i onih na prostorima Bosne i Hercegovine. Svojim radovima sudjelovao je i na prvih 12 međunarodnih likovnih kolonija “Didak” u Gradnićima.

Pokopan je dva dana nakon smrti, 29. prosinca 2015. godine, na groblju Podadvor u Čitluku.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.