Čitluk: Koncesija za smilje podijelila vijećnike

Vijećnici Hrvatskog saveza HKDU-Hrast napustili smo sjednicu OV Čitluk zbog ishitrene legalizacije uzurpiranih parcela koje je predložila i legalizirala aktualna vlast.

”Mi nemamo ništa protiv ljudi koji žele investirati u sadnju smilja i otvarati nova radna mjesta u vremenu kad se događa pravi egzodus Hrvata u treće zemlje, ali ne možemo sudjelovati u radu Općinskog vijeća koje želi na ovako destruktivan, nesposoban i nepravedan načinu rješavati pitanja u svezi dodjele koncesije našim Brotnjacima”, rekli su iz Kluba vijećnika HKDU-Hrast.
Oni smatraju da je ova ”legalizacija uzurpiranih čestica, suluda i nepravedna odluka vladajuće stranke (

Ne ulazeći pritom u razloge jeli vlast svojom nesposobnošću i sporošću natjerala ljude na uzurpaciju zemljišnih parcela) koja jednostavno nije poštena prema svim onim vrijednim i strpljivim građanima Brotnja koji su mjesecima hodali po općinskim hodnicima te koji su poštovali sve zakonske procedure”.

”Jasno je da vladajuća stranka ima većinu u vijeću i da može donositi odluke kakve želi i da je najodgovornija, ali mi ne želimo sudjelovati u donošenju takvi odluka. U prvom mjesecu ove godine smo upoznali javnost sa neodgovornim ponašanjem načelnika općine Ine Jerkića i njegovih službi po pitanju dodjela koncesije građanima Brotnja. Kad su se pojavile prve pojave uzurpacije načelnik nije angažirao policiju da fizički spriječe uzurpaciju jer se ona odigravala danima pred očima svih građana Brotnja. Nakon što načelnik nije spriječio uzurpaciju što bi svaki savjesni i odgovorni načelnik napravio , on i njegove službe nakon toga nisu podnijele krivične prijave protiv uzurpatora što im je bila zakonska obveza i dužnost”, dodaju iz Kluba vijećnika HKDU-Hrast.

Oni navode kako su načelnik općine i njegove službe učinili su sve da zaustave, ometaju i demoraliziraju sve one građane Brotnja koji su zakonskim putem htjeli ostvariti pravo na koncesiju.

”U dvanaestom mjesecu prošle godine nekoliko stotina građana Brotnja koji su prošli dio ionako komplicirane zakonske procedure dobilo je obavijest da im općinske službe naprave parcelizaciju zemljišnih čestica na temelju važeće samoinicijativne ponude min. Poljoprivrede HNŽ-a i odluke OV Čitluk. Danima su općinske službe to protuzakonito odbijali napraviti zbog raznih izlika i isprika. Drugim Brotnjacima koji su podnijeli zahtjeve za koncesiju u pola procesa su općinske službe dostavili papir da se sad parcela koja se vodila kao pašnjak i za koju su dobili dokument da je pašnjak sad odjednom vodi kao šumsko zemljište”, rekli su iz ovog Kluba. Za njih su ovi potezi nečuveni i nedopušteni.

”Vlast ima uzvišenu zadaću da hrabro štiti interese općine i svih Brotnjaka a ne da blokira pozitivne procese i snage a potiče negativne pojave i trendove i šalje poruke o anarhiji i bezvlašću. Trebalo je svima a, ne samo nekima reći da uzurpira svatko zemlju kako mu se prohtije – Tada nam i nije potrebna vlast.

Nakon ove odluke pravno i formalno je poslana poruka svim Brotnjacima da krenu u uzurpaciju zemljišta kako se kome prohtije. Platit će kaznu 1000 KM i može nesmetano raditi. Nema čekanja i mrcvarenja po raznim administrativnim uredima, a niti ti tko može konkurirati za parcelu koju si uzurpirao”, dodaju iz Kluba vijećnika HKDU-Hrast.

Iz Kluba vijećnika HKDU-Hrast kažu da umjesto općinska vlast potiče i u što kraćem roku realizira zahtjeve za koncesijom na temelju važećih zakonskih procedura po uzoru na susjedne općine, oni rade razne opstrukcije sve u cilju da građani Brotnja koji su išli zakonskim i legalnim putem odustanu.

”Da je sreće i sposobne i odgovorne vlasti od predaje zahtjeva do početka radova ne bi trebalo proći više od 20 dana. Veći bi bile zasađene stotine hektara smiljem i uposleni mnogi Brotnjaci.

Evo sad će četvrti mjesec a da niti jedan građanin Brotnja nije dobio koncesiju na zemlju a iako je u prvom mjesecu vijeće jednoglasno podržalo odluku o dodatnoj parcelizaciji čestica na jedan ha. Tada je to načelnik predstavio kao ubrzanje procesa za dodjele koncesije -što se nažalost nije dogodilo”, dodaju iz Kluba Vijećnika.

”Promatrajući odnos ponašanje i postupke vladajuće stranke po pitanju ovog pozitivnog projekta sadnje smilja, odnosa prema Međugorju, regulacijskom planu Bare 1 i izgubljeni slučaj Kompasa kao da je Bog odlučio kazniti Brotnjake oduzevši razum općinskoj vlasti koja vuče ovako sulude poteze na štetu građana Brotnja”, zaključuju iz Kluba vijećnika HKDU-Hrast.

(Bljesak.info)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.