'Čistka' u Hrvatskoj: Potvrđena optužnica protiv Dragana Primorca

Zagrebački Županijski sud potvrdio je optužnicu protiv bivšeg HDZ-ova ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca. Tereti ga se da je ravnatelja Zavoda za norme Dragutina Fundu poticao da mu nabavi novi luksuzni službeni terenac VW Touareg V6.

Županijski sud je u veljači tu optužnicu odbacio, ali je Vrhovni sud u travnju odlučio da se treba nastaviti kazneni postupak. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu Fundu tereti za zloporabu položaja i ovlasti, a Primorca za poticanje na te nezakonitosti.

Tužiteljstvo smatra da je Primorac, kao ministar, u proljeće 2008. ravnatelju Zavoda za norme odobrio da novcem iz proračuna kupi luksuzni terenac. Iako je formalni naručitelj automobila bio Zavod, njime se navodno koristio tadašnji ministar. Primorac je, znajući da mu takav automobil na državni trošak ne pripada, Touareg koristio od 16. srpnja 2008. do 13. srpnja 2009. kad je zatražio prijevremeni prekid ugovora. Osim najma za Touareg su kupljene i četiri dodatne gume pa je državni proračun, prema tvrdnjama tužiteljstva, oštećen za više od 456 tisuća kuna.

Kako bi prikrio moguće nezakontosti Primorac je, prema optužnici, troškove Touarega prikazao kao plaćanje prijevoda dokumentacije za Zavod. Uz Primorca i Fundu za ove su nezakonitosti teretili i voditeljicu računovodstva u jednom trgovačkom društvu te pomoćnicu ravnatelja Zavoda za norme.

Primorac reagirao na potvrđivanje optužnice

Nakon što je potvrđena optužnica iz ureda Dragana Primorca stiglo je priopćenje naslovljeno “Konačno sva kriminalna djela županijske državne odvjetnice Željke Pokupec na sudu”.

Dakle što se slučaja “Funda” ili kako ga već mnogi zovu “Slučaj bez slučaja” tiče neizmjerno sam sretan što nakon 4 godine predmet konačno dolazi na sud jer će jedino tako  hrvatska javnost do u detalje biti upoznata sa svim kaznenim djelima koje je počinila Županijska državna odvjetnica Željka Pokupec, kao i s kaznanim prijavama koje su protiv nje pokrenute. Isto tako biti će vrlo zanimljivo pratiti sudski proces u kojem nema niti jednog svjedoka, i u kojem je županijska državna odvjetnica optužena da je prisiljavala svjedoke na lažno svjedočenje. Usprkos svemu ne mogu ne istaknuti da je u spomenutom slučaju moj najveći grijeh da sam se tijekom mandata pored već isluženog vozila, vozio na daleke putove i drugim potpuno ispravnim vozilom u čijoj nabavi nisam sudjelovao (a inače za čiju je nabavu suglasnost dalo i Ministarstvo financija, za koje postoji odluka Upravnog vijeća i čija je nabava objavljena u Narodnim Novinama), ističe Dragan Primorac. (HRT.hr) 

(www.jabuka.tv)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.