Ciljevi Širokog Brijega: Do 2025. komunalna infrastruktura za 85% stanovništva

Strateški pravci razvoja grada utemeljeni su na analizi stanja te analizi unutarnjih i vanjskih čimbenika koji mogu utjecati na budući razvoj Širokog Brijega, stoji u nacrtu strategije ovog grada za razdoblje od 2017. do 2026. godine objavljenoj na službenim stranicama Grada, odnosno integriranoj strategiji od 2017. do 2025.

Razvijene grane

Kao prvi strateški cilj u navedenom dokumentu navodi se razvijeno proizvodno i izvozno orijentirano malo i srednje poduzetništvo kojim će Široki Brijeg usmjeriti svoje aktivnosti i projekte, kao i stvaranju povoljnog okružja za razvoj proizvodnog i izvozno orijentiranoga malog i srednjeg poduzetništva, piše Večernji list BiH.

Ovo, s druge strane, ne znači da će se zanemariti ostalo mikro, malo i srednje poduzetništvo već će se razvoj temeljiti na proizvodnji i izvozu kao temelju razvitka i stvaranja nove vrijednosti. Kada je riječ o ovom strateškom cilju, plan je do 2025. godine povećati broj zaposlenih za 20 posto u odnosu na stanje iz 2015.

Također se planira do 2025. povećati i izvoz za petinu u odnosu na 2015., kao i porast prometa u proizvodno i izvozno orijentiranim poduzećima za isti postotak.

U drugom strateškom cilju ističu se razvijene grane poljoprivrede i turizma kroz integraciju poljoprivrede, turizma i ruralnog razvoja kojim će Široki Brijeg svojim aktivnostima i projektima stvarati okružje i potencijalni razvoj specifičnih grana poljoprivrede i turizma. Kako Široki Brijeg nema velikih poljoprivrednih površina te nema razvijene turističku infrastrukturu, ulagat će se napori u razvoj poljoprivrede koja može biti konkurentna u danim uvjetima, kao i razvoj prepoznatljive turističke ponude utemeljene na dosadašnjim vrijednostima i neiskorištenim potencijalima.

Kada je riječ o ovoj vrsti razvoja, plan je da se do 2025. godine poveća broj registriranih OPG-ova za 30 posto u odnosu na 2015. godinu.

Do 2025. planira se i povećati broj noćenja za 30 posto u odnosu na 2015., kao i povećanje investicija u poljoprivrednoj djelatnosti za 30 posto u odnosu na 2015. Osim navedenoga, potrebno je i podignuti kvalitetu života u urbanim i ruralnim dijelovima grada.

Široki Brijeg ima bogat potencijal, posebno u ruralnom razvoju.

Planovi do 2025.

Podizanje kvalitete života u urbanim dijelovima podrazumijeva bolju infrastrukturu, čist okoliš i dostupnost usluga.

Prema planu, do 2025. 85% stanovništva bit će pokriveno komunalnom infrastrukturom, 90% lokalnih cesta rekonstruirano i uređeno, 95% stanovništva bit će pokriveno organiziranim prikupljanjem otpada, dok će 60% javnih objekata biti energetski obnovljeno, navodi Večernji list.

Jedan od strateških ciljeva je i izgraditi imidž Š. Brijega kao kulturnoga, obrazovnoga i sportskoga središta.

Kroz projekte plan je ulaganje napora i vraćanje prepoznatljivosti grada kao snažnoga obrazovnog i kulturnoga središta te zadržavanje imidža kao sportskoga središta regije. Do 2025. planira se povećati posjet kulturnim manifestacijama za 30%, za 50% broj djece do 15 g. u sportskim sadržajima te za 15% broj upisa učenika srednjih škola na fakultete, sve u odnosu na 2015. godinu.

(www.jabuka.tv)


22 komentara

 • Hahaaaa haaaahhhaaaa Bog vas pomogao.Dajte izravnajte koji šaht i pustite rasvjetu a ne nadisirite tako vam svega.Ovo je propalo mjesto jer ne mogu uooće napisati riječ grad.Obilaznica bez metra nogostupa i rasvjete,skoro sva sela bez pitke vode,nikajve ceste,cisterne caruju a vi blejite o povećanom broju OPGova.ito od 2015..Da ,baš od tada jer su ljudi nemilice popušili na smilju nasjedajući i na riječi ovih debila koji vide grad..STRAŠNO.

 • da ako u komunalnu infrastukturu računate katetere u mokračovodu

  mandić je mislio kupiti novu cisternu, sada ste ga stavili u dilemu

 • Nema dalje…postajemo euro prjestolnica,2026 presjedamo europskom unijom,2028 dobivamo olimoiske igre….pa ko je ovo uspio sastavit,srocit ovako u kratak tekst a tako puno toga cccc,jesmo i ovce bit ce sisanja i ovog proljeca

 • Ahahhahhhhhhhaahh
  A kanalizacija smrdi i ulijeva se direktno u Lišticu .
  Knešpolje bez nogostupa, bez rasvjete,
  Obilaznica isto tako..
  Sva sela bez vode…

 • Pa da ako ovako nastavite do 2028 bit ce nas manje za 80%,,ostat ce samo podobni njih 20 ak posto…pa nek onda uzivaju do mile volje

 • Topiću i tebi propao biznis sa sadnicama smilja kojeg si dilao i u tom pravcu huškao tog do sebe da govori kako je to budućnost..revolucija.A njemu pamet nije jača strana pa nasjeo na to.Ali baš vas briga “večno će da vladate”..šteta što vam nije ime Vladimiri.Pa života ti ko Vam preporučuje ovakve članke?Ne sramotite se više koji vam je k.

 • Do 2025. godine sigurno će “pasti” još 17.337 obećanja uoči izbora da će se graditi kolektori. Koeficijent da se neće ni početi je 1.01. A jesmo ovce, mi ovo desetljećima slušamo i gutamo. Duhanska stanica bit će sanirana do 2364. godine, kao i Penavića i Soptine kuće.

 • Ali ima nesto i pozitivno u ovome svemu. U trenucima jada, bjede, siromastva, kriminala, krpanja kraja sa krajem, odlaska mladih obitelji u inozemstvo, bezuspjeha u zaposljenju bez dobra adezeova pedigrea, nerada drzavnih institucija, bezzakonja nasi politicari su uspjeli zadrzati smisao za humor. Cestitam!!

 • Pa evo oće li bit išta od te rasvjete i nogostupa od male škole prema oklajima, To je stvarno sramota da djeca moraju hodati ulicom u strahu da ih netko ne pokupi s autom

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.