Helena Lončar: 60 milijuna KM za subvencije pri zapošljavanju

Federalni zavod za zapošljavanje za ovu godinu je za mjere aktivne politike zapošljavanja predvidio oko 60 milijuna maraka.

Ova mjera predstavlja povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada je na raspolaganju imao oko 55 milijuna maraka, kazala je za Fenu direktorica toga zavoda Helena Lončar.

Dodala je kako je za provedbu Programa sufinanciranja zapošljavanja, koji u sebi sadrži nekoliko mjera, osigurano 45 milijuna maraka, a za Program sufinanciranja samozapošljavanja Start up, koji podrazumijeva davanje poticajnih sredstava za pokretanje vlastitog biznisa, 10 milijuna maraka.

Također, planirana je i provedba programa “Obuka i rad“, koji podrazumijeva financiranje obuke u razdoblju od tri mjeseca te dodatno zapošljavanje u sljedećih šest mjeseci na teret poslodavca, s tim da će poslodavac biti u obvezi da nakon tih šest mjeseci te osobe zadrži u radnom odnosu i sljedećih šest mjeseci, naglasila je Lončar, napomenuvši da je za provedbu tog programa planirano dva milijuna maraka.

O početku provedbe spomenutih programa javnost će biti blagovremeno obaviještena putem sredstava javnog informiranja i web portala Zavoda, dodala je.

Govoreći o tome koliko je osoba na ovaj način zaposleno tijekom protekle godine, Lončar je istaknula kako se podaci o tome još uvijek zbrajaju, ali da se već sada može tvrditi kako je ostvareno ono što je planirano.

Plan za 2018. godinu bio je da mjerama aktivne politike zapošljavanja bude obuhvaćeno 12.000 osoba. Još uvijek zbrajamo podatke o tome, budući da je sredinom 12. mjeseca 2018. godine bio još jednom otvoren Javni poziv za sudjelovanje u Programu sufinanciranja zapošljavanja i da je u tijeku obrada prijava i zaključivanje ugovora, ali već sada možemo tvrditi da je zacrtani plan ostvaren, ocijenila je Lončar.

Istaknula je kako više od 50 posto osoba ostane u radnom odnosu i nakon isteka razdoblja sufinanciranja, kao i da su korisnici izuzetno zadovoljni.

Prema našim analizama, ovisno o pojedinim mjerama, između 50 i 70 posto osoba ostane u radnom odnosu i nakon isteka razdoblja sufinanciranja, što je jako dobar postotak prema standardima koji su postavljeni kod nas i u zemljama okruženja. Provedene aktivnosti monitoringa ukazuju na veliko zadovoljstvo korisnika, što nas posebno raduje i predstavlja potvrdu da mjere aktivne politike zapošljavanja provodimo na ispravan način, zaključila je Lončar.

(Fena)

19 komentara

 • 50% ih ostane u stalnom radnom odnosu,kaže.Ali ostanu samo oni koji trebaju ostati drugi ako uopće dobiju priliku da odstažiraju.

 • Ti si helena svoje napravila. Prosvjeta dobila tuzbe, Naplacuje oteto uz kamate od 12%. Ti si nagradena, ujeo vuk kenjca, niko ne odgovara za ucinjeno. Boze gadaj ali milom te nemoj promasiti.

 • Eee otkud ova iskoci i odakle.
  Ona u Federalnom zavodu za zaposljavanje.
  Boze moj svasta.
  Pa prosvjetu je u crno zavila dok je bila ministrica.
  Nisam srela bahatije osobe

 • Ja joj samo želim da je Bog nagradi po djelima njezinim jer zakon joj ne može ništa pošto živimo u državi kakva jest zato uzdajući se u Njega nadam se da će bas biti nagrađena koliko je upropastila ljudskih sudbina i školstvo!

 • Ja joj samo želim da je Bog nagradi po djelima njezinim jer zakon joj ne može ništa pošto živimo u državi kakva jest zato uzdajući se u Njega nadam se da će bas biti nagrađena koliko je upropastila ljudskih sudbina i školstvo!

 • Sve je ovo dobro ko razumije i ko može iskoristiti ponuđeno, ja sam osobno koristio 3 puta program i super zadovoljan, treba imati posla i raditi, samo raditi, a ko se ne zna snaći u privatnom biznisu njegov problem pa zato nisu krivi drugi ako si nesposoban

 • Za Bumerang. Bogati ne seri. Svi mi znamo kako i kome se dodjeljuju poticaji. Nikad, ili vrlo rijetko na ispravan i transparentan način. Znam osobu na Trnu koja svake godine ostvari poticaje a nigdje nikakve djelatnosti. Evo ti prilike, Imenuješ se, i ako ne budeš član HDZ ja ti dodijelim i četvrtu potporu! Sposobnost tu ne igra nikakvu ulogu već PODOBNOST!

  • Herc, nisu ovi programi nikakvi poticaji, nego, ako je firma izmirila sva davanja prema državi može se prijaviti na program sufinanciranja doprinosa za novog uposlenog radnika, a prijava ide tako da se firma preko interneta prijavljuje na program i softver te primi ili ne primi, zavisno od firmine solventnosti, ja sam tako zaposlio 3 nova radnika i dajem im plaću 1500 KM plus topli obrok, doprinose 1 godinu plaća država dalje nastavi firma. I reci mi šta je tu pogrešno

 • Pusti obecanja a otog nista.Kakve lazi i obmane cine samo rade sebi i svojima na korist.Diploma puna kuca mi a dica side u kuci ilome prste i odaju ..pitaju za posa samo obecanja i nista drugo..

 • Nemogu shvatiti današnju mladost da pored interneta i raznih mogućnosti koje se pružaju da nemogu utipkati riječi i da stvore sebi neku egzistenciju, pa onda su nizašta, da je meni prije 30 godina bilo ove prednosti i mogućnosti

 • Svi se vrate ponovo na biro poslije programa i tako u krug se peru novci malo podsticaja malo pomoći sa biroa i onda opet programi .Kako je nije stid lagati vrlo lako se može provjeriti dali su ponovo na birou ili su zaposleni.Čak svi imjaju registrovane firme doma,a sjetila se da ponovo renovira Zavod da se operu novci za nezaposlene.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.