Cikotić: Migranti neće moći proći do EU, a ne možemo ih upakirati i poslati u zemlje iz kojih dolaze

Specijalni predstavnik za migracije i izbjeglice pri Vijeću Europe Drahoslav Štefanek ponovio je u četvrtak u Sarajevu da cilj njegovog posjeta Bosni Hercegovini nije ponovno otvaranje migrantskog centra Bira.

Iskoristio bih ovu priliku da kažem javnosti da nisam došao u BiH otvoriti centar Bira, to nije cilj moga posjeta. Smatram da su otvorene druge alternative u Unsko-sanskoj županiji, kazao je Štefanek nakon sastanka s ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmom Cikotićem.

Sastanak posvećen migrantskoj situaciji u BiH, ocijenio je uspješnim i konstruktivnim.

Cikotić je istaknuo da je razgovor sa Štefanekom iz više razloga reflektirao međusobno razumijevanje i usklađenost pristupa u pogledu ilegalnih migracija.

Drahoslav Štefanek dobro poznaje opće, stvarne i političke okolnosti u BiH, dobro poznaje i stanje na daleko širem području, počevši od Azijskog i Sjevernoafričkog kontinenta, duž čitave Balkanske rute do zapadnoeuropeske rute koje su zapravo i krajnji cilj migranata, kazao je Cikotić.

Dodao je da je na sastanku iskazan visok stupanj usklađenosti u odnosu na potrebu da se kontrola granice na istoku BiH pojača i popravi i tu očekuje podršku Štefaneka. Istakao je da Štefanek u potpunosti dijeli potrebu ravnomjernog distribuiranja svih prihvatnih migrantskih centara na području cijele BiH i jednaku uključenost svih razina vlasti u rješavanju ovog problema.

Neće se dopustiti da migranti u “nekom valu” prođu do Europske unije, niti ih možemo upakirati u prijevozna sredstva i odvesti do zemalja iz kojih dolaze, već se traži jedan sistematičan, sveobuhvatan pristup upravljanja njihovim boravkom u smislu distribucije po manjim centrima, kazao je Cikotić.

Na pitanje novinara o potpisanom Sporazumu o readmisiji koji je potpisao s ministrom unutarnjih poslova Pakistana, kojim se omogućuje povrat državljana ove zemlje koji ilegalno borave u BiH, Cikotić je kazao da se radi se o izuzetno važnom sporazumu za BiH, s obzirom da je posljednjih godina BiH postala zanimljiva ruta za ilegalne migranate koji žele stići u zemlje zapadne Europe.

Vrlo je teško realizirati ovaj sporazum s obzirom na to da je skoro nemoguće identificirati migrante u pogledu porijekla, naglasio je Cikotić.

(Fena)

21 komentar

 • Neka ih ..neka..ali samo gdje ste vi balidzani u vecini..pa se vi bakcite s njima..za koju godinu ce oni vas protjerati u Pakistan!Onda ce te tocno znati..odakle je tko i cak i JMBG ce vam reci😁👍

 • Svi koji prave nered, upakirati i jednosmjerna karta…
  Takav zakon treba cijela Eu donijeti i primjenjivati.
  Kako znaju ovdje vikati , lupati i traziti prava sto nisu vikali i lupali tamo odakle su dosli…

 • Sjesti na avion….netreba pakirati.
  Svaka država članica EU umjesto prekora i pametovanja neka kaže koliko ih prima i neka po njih pošalje avion ili oslobodi granice za prolaz buseva.
  Kod nas svajako ne žele ostati.
  A novac neka ne šalhu. Svakako taj novac potroše njihove agencije i sl.

 • Ma hajdee..Vidi pakaša ,ko eto on to nevino i bezazleno.Ma p.ti mater.na sve s migrantima je tvoje maslo.Kusaj grmalju sto si skuhao i budi siguran da ih neces uvalit ni Srbima ni Hrvatima.Ili pokusaj jedva cekamo jer ce to bit kap koja ce prelit čašu i dovesti do konačnog kaosa i raspada tebi tako drage tzv.bosne.Izvolte momak..ajde.

 • Ako ih nitko neće. Ne trebamo ih ni mi htjeti. Potpuno jasno.
  A onaj tko bi da nam dijeli lekcije, neka ih uzme sebi. Lažni humanizam,lažne građanske slobode i ljudska prava neka zadrže za sebe i svoje zemlje.

 • Nikakvo raspoređivanje ne dolazi u obzir odnosno može samo na vjerskoj osnovi jer vi muslimani još vodite vjerske ratove. Znači katolici u Hercegovinu, Pravoslavci u Srpsku Republiku a muslimani Bakiru.

 • Ovaj Dragoslav je vjerovatno Čeh jer se piše Drahoslav. Oni ne primaju nikoga a nama bi ih uvalio. Imamo mi i viška domaćih isilovaca.

 • Ti anonimo u 22.16.
  Ko kaže da bi ratovao?Ali ako sam već jednom bio i to kad je trebalo oči u oči s njima šta bi trebalo?Pustiti ih jeli? Pa ,60-ta mi je sada ali nebi podvio rep.E ,moj omladinac drži se ti lizala i čokolina i upamti, da su ti ćaća i didovi tako radili misliš da bi ti bilo ime kako imas sada. To nema veze s manitoštinom a ni pameću nego je sasvim druga stvar u pitanju.Ali OK- ako drugačije misliš tvoja osobna stvar.

 • Nitko u Hercegovinu ne treba i neće,kakvi katolici nek idu nazad odakle su došli
  Sto niste čuvali granice da ne uđu.Nego uzeli novce za migrante ,pustili ih i SAD ih i m treba stan,hrana i ostale potrepštine i socijalna skrb i novac socijale što nemaju ni stanovnici Bosne ni Hercegovine.
  Tko to danas bez dokumenta može putovati osim migranata? Mogu jer ste potpisali takav sporazum!
  A kako u banci dignu novac i imaju dokumente?
  Imaju dakako dokumente kad treba a kad im ne odgovara nemaju dokumente i kad treba preuzeti odgovornost za svoje ponašanje nemaju dokumernte!?
  Maslo previše i za tursko doba.

  A

 • Ovo je tiha okupacija Hercegovine .Nadam se da su naši političari svjesni kad se ovi rasporede da će početi i u nas neredi .

 • Ovi sto dolaze iz EU i prodaju muda
  Pod bubrege nama ovdje u BiH trebaju brate reci sta su naumili i sta hoce da ovdje naprave,znaju to ovi nasi na vlasti al njih zaboli k… jer njihova djeca su po fakultetima po Zapadu i oni su bar zasad bezbjedni.Naselice oni veoma brzo i popuniti i Federaciju i RS i jebati nam mater.tako da ovi sto pisu ovake komentare i koji misle da ce se dobro provesti u RS u odnosu na nas iz Federacije se grdno varaju.

 • Ovi sto dolaze iz EU i prodaju muda
  Pod bubrege nama ovdje u BiH trebaju brate reci sta su naumili i sta hoce da ovdje naprave,znaju to ovi nasi na vlasti al njih zaboli k… jer njihova djeca su po fakultetima po Zapadu i oni su bar zasad bezbjedni.Naselice oni veoma brzo i popuniti i Federaciju i RS i jebati nam mater.tako da ovi sto pisu ovake komentare i koji misle da ce se dobro provesti u RS u odnosu na nas iz Federacije se grdno varaju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.