Cijene nafte probile novu granicu

Cijene nafte u ponedjeljak su dostigle još jednu prekretnicu, probivši granicu od 85 dolara po barelu prvi put u sedam godina.

Američka nafta skočila je za još 1,2 posto na čak 85,07 dolara po barelu. To je prva unutardnevna trgovina iznad 85 dolara od listopada 2014.

Rast se pojačao posljednjih tjedana jer se pojavila globalna energetska kriza, obilježena skokovima cijena prirodnog plina, ugljena i sirove nafte.

Nafta je samo ovog mjeseca porasla za 13 posto, a do sada je porasla za 120 posto u odnosu na godinu dana ranije. Porast nafte pojačava inflatorne pritiske i povećava troškove života.

Galon benzina iznosi 3,38 dolara u SAD-u, u odnosu na 3,32 dolara prije sedam dana. Prije godinu dana, kada je manje ljudi vozilo, prosječna cijena benzina iznosila je 2,16 dolara po galonu.

Nafta Brent, globalna referentna vrijednost, u ponedjeljak je porasla za 1 posto i dosegnula najvišu razinu unutar dana od 86,51 dolar po barelu, što je novi trogodišnji maksimum, prenosi Bankar.me.

Ovih pet stvari u BiH je najviše poskupjelo

(www.jabuka.tv)2 komentara

    • bgmi dobro kažeš, kod nas ove lopine punpaju cijenu, prva država pa onda pumpari, sad je barel duplo jeftiniji nego prije 13 god. bitno je da za 1 litar goriva platimo drzavi, mi smo obične ovce, tako nam i treba

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.