Ovih pet stvari u BiH je najviše poskupjelo

Građani Bosne i Hercegovine već mjesecima se susreću s brojnim poskupljenjima, i to onih najpotrebnijih životnih namirnica. Tako je u proteklom razdoblju zabilježen najveći rast cijena goriva, ulja, piletine, te voća i povrća.

Cijena dizel goriva u prvom i drugom tjednu ove godine bila 1,80 KM, dok je ona sada minimalno 2,27 KM, a kreće se i do 2,46 u zavisnosti od benzinske crpke. Cijena ulja početkom godine bila je 2 KM, a sada je ona negdje i više od 3 KM. Kilogram piletine mogli ste kupiti i za oko 7 maraka, dok je sada cijena oko 10 KM. Kada je riječ o povrću, najviše je porasla cijena krumpira te se on prošle godine mogao kupiti za 0,80 KM, dok je njegova cijena sada od 1,50 do čak 2 KM. Domaća kruška, primjera radi u listopadu prošle godine, u marketima u BiH koštala je 1,25 KM, dok je sada 2,45 KM, piše Klix.ba.

Osim navedenog, više su i cijene pekarskih proizvoda, junećeg mesa, mlijeka, čokolade…

Potrošačka košara jedne obitelji porasla je na više od 2.000 KM, što je za bilo koju obitelj u našoj zemlji, s pretpostavkom da dvoje radi i da imaju prosječna mjesečna primanja, ogroman iznos.

Lakše bi bilo nabrojati što sve nije poskupjelo nego što je. Svako poskupljenje za nas je opasno, jer mali je broj ljudi koji mogu kupiti sve neophodno za život, pa se u pitanje dovodi održivost obitelji i egzistencija. Mi se već odričemo, u svoje i u ime svoje djece, mnogo čega, a to je nepovratna šteta. Ako ne uložimo u svoju djecu sada, pitanje je kako će oni nama to vratiti, a time će doći do ugrožavanja mirovnskog i zdravstvenog sustava i tako dalje. Nedostaje nam kvalitetna državna politika i strategija, pogotovo u poljoprivredi, jer smo mi jedina zemlja u kojoj se cijela jedna prosječna plaća izdvaja za hranu. Hrana je danas najskuplja i taj sustav je neodrživ, kazao je za Klix.ba Marin Bago iz Udruge za zaštitu potrošača Futura iz Mostara.

Pet stvari koje su najviše poskupjele:
  1. 1l dizel goriva s 1,80 KM na 2,27 KM
  2. 1 l jestivog ulja s 2,00 KM na 3,00 KM
  3. 1kg piletine sa 7,00 KM na 10,00 KM
  4. 1kg krumpira s 0,80 KM na 2,00 KM
  5. 1kg domaćih kruški s 1,25 KM na 2,45 KM

Ukazao je Bago i na činjenicu da u našoj zemlji već desetak godina vlada princip puzajućih poskupljenja, ali je to ranije bilo lakše za podnijeti jer je iznos potrošačke košare bio manji.

Poskupjelo skoro sve

Ovo je sada izmaklo kontroli. Riječ je o procesu nebrige i lošeg upravljanja, koji dugo traju i iznos koji je potrošačka košara dostigla sada je neostvariv za većinu stanovništva u BiH. Prema svim pokazateljima, u iduće dvije godine još veći broj građana će otići iz zemlje i pitanje je koliko će nas ostati ovdje. Sve ovo će doći na naplatu sigurno, jer ekonomija ne čeka, kazao je Bago.

Da se građani najviše boje povećanja cijena goriva, koje onda za sobom vodi i brojna druga poskupljenja, kazala je Gordana Bulić, iz Udruge građana Klub potrošača Tuzlanske županije.

Puno više građana sada koristi vlastite automobile nego što je to bio slučaj prije pandemije i to zbog straha od zaraze, a s obzirom na to da većina nas vozi automobile stare od deset do petnaest godina, koji puno više troše, i izdavanja za gorivo su znatno povećana. Sve veće cijene goriva ne samo da smanjuju kućni proračun, nego izravno utječu i na rast cijena drugih proizvoda, kazala je Bulić.

Cijene ne prestaju divljati

Najveću promjenu cijene, kaže Bulić, imalo je jestivo ulje te kaže kako je cijena prije, pa čak i na početku pandemije, bila oko 1,80 KM, a trenutno se kreće i do 3,20 KM. Samo u pojedinim trgovinama, istaknula je, ulje možete kupiti za 2,90 KM (3,10 u Hercegovini). Prema riječima Bulić, to je najviša cijena ulja koju ovo tržište pamti. Osim ulja, poskupjela je i piletina, čija je cijena s oko osam porasla na više od 10 maraka.

S obzirom na to da veliki broj građana kupuje pekarske proizvode, veliki broj njih se javio i kazao kako je i njihova cijena porasla. Viša je i cijena junećeg mesa, kao rezultat poskupljenja stočne hrane, ali i niza drugih proizvoda. Za sve što se nalazi u prerađivačkom lancu osjetno je povećanje cijena. S obzirom na to da su kod nas mirovine i plaće zaista male, građani su na izmaku snage. Uz to se i potrošačka košara promijenila te ona sada sadržava puno više proizvoda koji ranije nisu bili u njoj. Građani sada kupuju više voća te raznih suplemenata za jačanje imuniteta i organizma, a sve to košta, istaknula je Bulić za Klix.

Ipak, Bulić se nada da će se cijene stabilizirati i da će građani BiH uskoro moći odahnuti i manje brinuti o tome kako preživjeti svaki mjesec. Ako se to ne dogodti, pitanje je do kada će građani BiH sebi moći kupiti osnovne namirnice za život.

BiH je na putu u duboku krizu

(www.jabuka.tv)10 komentara

  • Epistemološki gledano, koliko je to u prvome redu politićki mogućno i umjesno, nama je to posvema jasno i razumljivo. Onome koji ima – dat će mu se; a onome koji nema – oduzet će mu se i to što nema. Ne vidimo nikakove specifićne razloge za nekakovo histerićno i do sad neviđeno ponašanje kada je posrijedi hrvatski ćovjek, žitelj i narod, iako neumitno opterećen ćinjenicama konsitutivne nelegitimnosti u konstelacijama natkrovljuće ustavne problematike u vidu asimetrićna shvatanja jednakosti unutar jedincatog pravno-demokratićnog realiteta i okvira suverenosti i integritrra zajamćenog. Cimbal jeći a mjed zveći, ali koga je to danas u prvome redu uopće briga? Ljubav? Ljubavotvornost? Pogranićni performans i priopćenje? Pitanja koja jesu pred nama bila su ista kao i jućer, koja su od prekjućer jednaka kao i sutra, dok će se prekosutra, kao, uostalom, i jućer, pobrinuti već sama za sebe, već od sutra koje je danas.

  • Koji par stvari..ocito neides u trgovinu..pa i suda su poskupila..a da negovorimo sve,apsolutno sve namirnice..katastrofa..ma briga vlasti oni mogu kupit..zapita li seiko zbilja kakk ce penzioner prezivit ovu pandemijju cjene..bolje ije da ga nema..strahota..

  • Zato stoka od ratnih profitera i pokvareni političara takozvani poduzetnika nezna šta će od novaca čast poštenim ko ima novaca a malo ih je ali neka možete šta oćete ali života mi nemožete dokle oćete! A ako čitaju ovo prepoznat će se onaj tko je u komentaru.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.