Cijene lijekova u BiH ne prestaju rasti

Bosna i Hercegovina jedna je od zemalja s najmanjom kupovnom moći na europskom kontinentu, ali po pitanju cijena lijekova, prati standard država koje imaju daleko veći BDP po glavi stanovnika.

Kao da to nije dovoljno, cijene lijekova u našoj državi ne prestaju rasti, a građanima postaju luksuz. Posebno umirovljenicima, koji su i prije poskupljenja za određene terapije izdvajali i do pola mirovine.

Roditelji djece oboljele od epilepsije nedavno su digli glas jer je lijek za epilepsiju, diazepam klizma, skuplji za 120 posto.

Traže pomoć

Roditelji se snalaze na razne načine, a ovaj lijek je samo jedan od onih koji su poskupjeli u proteklom razdoblju.

Predsjednica Udruženja ”Dajte nam šansu” Ines Kavalec kaže da su cijene različite od ljekarne do ljekarne.

Ljekarne moraju standardizirati cijenu. Ova “klizma” bi trebala biti besplatna svakom roditelju, naglašava Kavalec.

Dodaje kako mnogo roditelja traži podršku i financijsku pomoć jer nisu u mogućnosti nabaviti onoliko lijekova koliko je neophodno njihovoj djeci.

U apotekama je “brufen” skuplji za 2 marke, pa umjesto dosadašnjih 5, košta 7 maraka. Građani su izrazili negodovanje i cijenom “linexa”, koji je s 9 dostigao cijenu od 14 maraka.

Međutim, najveći problem predstavlja cijena lijekova koji se koriste kao redovna terapija.

Hanka Gegić majka je desetogodišnjakinje koja boluje od epilepsije, a trenutno je u bolnici zbog upale pluća. Iznenađena je cijenama lijekova i kapi, ali i nedostatkom razumijevanja da se pristupačnijim učini nešto što je neophodno za život.

Podsjetit ću da je “keppra” lijek jedno vrijeme bio skinut s esencijalne liste, koštao je 100 KM i bilo je strašno. Mi roditelji smo bili uporni i uspjeli smo se izboriti da se vrati na esencijalnu listu, rekla nam je Gegić.

Smanjenje marže

Udruženje ”Misli dobro” pokrenulo je inicijativu za izmjenu Pravilnika o načinu oblikovanja cijena lijekova u Bosni i Hercegovini. Kazali su kako se nadaju da će se prilikom izmjene propisa koji se odnose na visinu veleprodajne i maloprodajne marže na lijekove institucije voditi interesima građana, a ne ličnim i interesima raznih grupa, piše Avaz.

Bez odgovora

Avaz je kontaktirao nekoliko ljekarni koje su pitali za cijene lijekova te da kažu za koliko su cijene lijekova više. Međutim, nisu dobili nijedan odgovor.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.