Novalić: Dogovaramo izgradnju novih 30 km Koridora Vc u Hercegovini

Federalni premijer Fadil Novalić govoreći o izgradnji Koridora Vc u Hercegovini naveo je da su parametri zadovoljavajući, da je izgrađeno 38 kilometara, da je 30 u izgradnji i da ugovaraju novih 30 kilometara tijekom svibnja i lipnja.

Sve ide sporo zato što nije bilo dokumentacije, ali zadnje četiri godine intenzivno radimo na tome, izjavio je Novalić u Stocu.

Naglasio je da je u ovim poslovima najvažnije osigurati izvore financiranja dodajući da su sredstva osigurana za 76,8 kilometara.

Ostaje samo dionica od Bradine do Ovčara, za 11 kilometara za koje nisu osigurani izvori, a za sve drugo jesu. Time bi bilo završeno pitanje Koridora Vc, ali da li će se graditi pet ili šest godina, ja mislim da je manje važno, dodao je Novalić.

Tunel Prenj je, prema njegovim riječima, otvoren za glavni projekt, a radi se o najsloženijoj građevini na cijeloj dionici autoceste od Konjica do Mostara. Ove godine bi se možda, kako je dodao, radili sjeverni i južni portal od Mostara i od Konjica.

Izgradnja dionica autoceste, kako je dodao, već je sada poskupila, odnosno obračunska cijena svih dionica koje su preostale povećana za više od milijardu i 100 milijuna eura.

Mi smo čvrsto odlučili da izgradimo Koridor Vc jer nam je on potreban, dodao je Novalić.

Spremni smo pomoći Stocu i drugima

U službenom boravku u Hercegovini, Novalić je izjavio kako je cilj skupiti dva milijuna KM za pomoć općini Stolac.

Delegacija sa Novalićem posjetila je Osnovnu školu Stolac i Prvu osnovnu školu Stolac koje su oštećene u potresu.

Na sastancima je konstantirano da je ukupno evidentirana šteta oko 4,5 milijuna KM, te da će udruženim sredstvima Federacije BiH, županije i općine locirati u budžetskim stavkama oko dva milijuna KM operativnih sredstava. Cilj je da se skupi nekih dva milijuna KM operativnih sredstava plus sve ono što mogu uraditi naše civilne zaštite i ministarstva, izjavio je Feni Novalić nakon sastanaka na kojima su razmotrene sve mogućnosti na koji način Vlada FBiH može pomoći općini Stolac.

Načelnik Bošković naglasio je da su Vlada FBiH i Geološki institut iz Sarajeva upoznati o mogućnostima daljnjih odrona u Stocu.

Potrebno je napraviti zaštitu da se građani osjećaju sigurno u svojim kućama i u tom pogledu je napravljen elaborat. Svu dobijenu podršku neophodno je pretvoriti u djela da nam se pomogne i da zajedno sa svim nadležnim institucijama smognemo snage i sredstava da ljudima pomognemo, da njihove objekte vratimo u prvobitno stanje i da se ljudi osjećaju sigurno, rekao je Bošković.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.