Cijena litre dizela u BiH mora pasti na 1,50 KM: U petak novo pojeftinjenje

Treći tjedan za redom na benzinskim crpkama u Bosni i Hercegovini bilježi se pad cijena goriva, što je rezultat nižih cijena na svjetskom tržištu nafte. Za nepuni mjesec cijene su pale za oko pola marke, pa se ovih dana, u ovisnosti o vrsti goriva, cijene po litru kreću uglavnom oko dvije marke.

S obzirom na slobodno formiranje cijena, u ovoj oblasti vlada velika šarolikost, a na nekim crpkama vozači litar dizela plaćaju i manje od dvije marke.

Set mjera

S obzirom na to da barel nafte na svjetskom tržištu košta oko 55 dolara, što je upola jeftinije nego sredinom ljeta, ekonomski stručnjaci tvrde da itekako ima prostora za još veći pad maloprodajnih cijena. Potkrepljuju to podatkom da je, naprimjer, 2009. godine, kada je barel sirove nafte prodavan za oko 70 dolara, litar eurodizela koštao 1,28 KM.

Duljko Hasić, ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH, istaknuo je da bi cijene dizela u BiH trebale pasti na 1,50 KM!

– Očekuje se da u narednom razdoblju dođe do većeg pada cijena i na svjetskom tržištu, a tako i u BiH, s obzirom na to da je usvojen novi set mjera vezano uz sankcije SAD i Europe prema Rusiji. U skorije vrijeme cijena po barelu past će na 45 dolara. A ako bi naftni distributeri i kod nas pratili pad cijena, onda litar dizela ne bi trebao biti iznad 1,50 KM. Ako ne bude korekcija cijena shodno padu cijena na svjetskom tržištu, bit će potrebna intervencija Konkurencijskog vijeća – kazao je Hasić za Dnevni avaz.

Teška odluka

Pojeftinjenje goriva na bh. tržištu predstavlja osnovu za snižavanje cijena onih vrsta robe i usluga gdje taj energetski faktor ima značajnu stavku u njihovoj proizvodnji, odnosno prometu, tvrde u Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača BiH.

– Takvih proizvoda je mnogo, prije svega riječ je o većem broju prehrambenih proizvoda. Pad cijena goriva trebao bi utjecati i na snižavanje cijena prijevoza. Iako postoji valjana osnova i razlog za pojeftinjenje, proces pada cijena robe i usluga, koje ovise o cijeni goriva, nije tako brz, traje i po nekoliko mjeseci. Jer, trgovci se teško i dosta sporije odlučuju za obaranje cijena, a spremni su ih povećati kada se dogodi rast cijene goriva – kazala je Avazu Ljubica Čolović, pomoćnik ombudsmana.

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftom i naftnim derivatima FBiH, rekao je da bi sutra trebalo doći do novog pojeftinjenja goriva.

Konstantan pad

– Imam informaciju da su u utorak Ministarstvu prijavljene korekcije, tako da bi od petka trebale biti niže cijene. Praktički smo ušli u period da svaki tjedan pojeftinjujemo gorivo iz razloga što padaju rafinerijske cijene nafte na tržištu. Imamo najavu da će te rafinerijske cijene idući tjedan ponovo pasti, tako da bi ponovno trebalo biti pojeftinjenje i u BiH – kazao je Bošković.

U Ministarstvu trgovine FBiH rekli su da „imaju posla preko glave“, s obzirom na to da im stalno stižu zahtjevi za snižavanje cijena svih derivata.

– Skoro pa svi distributeri prijavili su promjenu, neki za pet, neki za deset feninga po litru – kazala je Lela Glibo, šefica Odsjeka za cijene, analizu i razvoj tržišta.

”Avazova” patrola po bh. gradovima

MOSTAR

Većina benzinskih crpki u Hercegovačko-neretvanskoj županiji nastavila je snižavati cijene goriva, pa tako cijena dizela trenutno iznosi 2,01 KM, a benzina 2,11 KM. Na pojedinim crpkama u Mostaru cijene nisu drastično mijenjane, pa tako litar dizela košta 2,16 KM, dok cijena benzina ide i do 2,26 KM.

Mostar: Različite cijene

BIJELJINA

U Bijeljini već od kraja studenog bilježe se cijene goriva koje su među najnižima u BiH. Razlog je i velika konkurencija, s obzirom na to da se u Semberiji oko 50 benzinskih crkpi bori za kupce. Jučer se litar dizela u ovom gradu mogao kupiti za 1,89 KM, benzin BMB 95 koštao je 1,99 KM, a cijena benzina iznosila je 2,09 KM.

Bijeljina: Najniže cijene

ZENICA

Zeničani su obradovani nižim cijenama goriva, koje pak nisu, kao u nekim drugim gradovima, pale na razinu ispod dvije KM. U jučerašnjem obilasku zeničkih benzinskih crpki zabilježili smo najnižu cijenu i benzina i dizela od 2,06 KM. Na ostalim crpkama cijene po litru goriva, u ovisnosti je li dizel ili benzin, kretale su se od 2,06 do 2,16 KM.

Zenica: Nema goriva ispod dvije KM

SARAJEVO

Šarolikost cijena na bh. tržištu najbolje se ogleda u glavnom bh. gradu, gdje je i najveća konkurencija među trgovcima i distributerima. Kako smo se uvjerili, cijene u Sarajevu nisu iste čak ni na crpkama istog distributera. No, na pojedinim crpkama litar dizela može se naći po cijeni nižoj od dvije KM, ali je na frekventnijim mjestima cijena viša.

Sarajevo: Najveća konkurencija

TUZLA

Cijene goriva variraju i na benzinskim crpkama u Tuzli. Neke su posljednjih dana korigirale cijene, a na nekima to nije učinjeno. Na pojedinim crpkama litar Euro 95 košta 2,01 KM, dok se na drugima toči za 2,11 KM, koliko ponegdje košta i litar dizela. Kako saznajemo od nekih vozača, jeftinije gorivo stanovnici TK nerijetko toče u Republici Srpskoj, najčešće u Loparama i Doboju.

Tuzla: Po jeftinije gorivo u RS

– Niže cijene goriva trebale bi utjecati i na cijelo gospodarstvo te druge sektore iz kojih su ranije navodili da ne mogu snižavati svoje cijene zbog goriva – kaže Bošković.

(Avaz.ba)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.