Cijele kategorije umirovljenika izostavljene iz javnog poziva Europske unije

Javni poziv o pomoći u energetskoj krizi koji je raspisala Vlada Federacije BiH, a financira Europska unija diskriminira jednu od najsiromašnijih kategorija stanovništva – umirovljenike.

Potvrdili su ovo za BHRT iz Udruženja umirovljenika Federacije Bosne i Hercegovine. Cijele kategorije umirovljenika potpuno su izostavljene iz ovog javnog poziva.

Pravo na pomoć koja se dodjeljuje u sezoni grijanja 2023/2024. nema domaćinstvo u kojem je jedna osoba bila u radnom odnosu u 2022. godini. To znači da osoba koja je stekla pravo na mirovinu 1. veljače 2022. godine i od tada prima minimalnu mirovinu ne može dobiti sredstva skoro dvije godine kasnije. Pravo na pomoć nema ni domaćinstvo u kojem jedan član prima razmjernu mirovinu bez obzira na zbrojnu visinu mirovine.

Idealan kriterij ne postoji, a to se svakako odnosi na dio javnog poziva kojim su isključeni umirovljenici koji ostvaruju razmjerne mirovine sa inozemstvom. Razlog za navedeno je činjenica da preko 90 posto ove kategorije ostvaruje značajno veće iznose razmjernih mirovina iz inozemstva u odnosu na mirovinu iz Federacije BiH. Slučaje gdje je zbroj mirovina manji su relativno rijetki, navelo je Izaslanstvo EU u BiH.

Broj umirovljenika koji primaju razmjernu ili minimalnu mirovinu u Federaciji Bosne i Hercegovine je značajno veći od 60 posto.

Mi preko naših udruženja, općinskih i gradskih prikupljamo podatke za takve ljude koji su došli u mirovinu, a imaju razmjernu mirovinu, a ostvarili su mirovinu u tim drugim državama ili republikama bivše Jugoslavije. Trebali bi s novom godinom imati dio tih podataka, a onda idemo u izmjenu i dopunu zakona o MIO-u, kaže Haso Halilović iz Udruge umirovljenika FBiH.

Ovo je broj domaćinstava u ŽZH koja imaju pravo na jednokratnu pomoć

Prilikom pravljenja propisa za javni poziv, umirovljenike kao jednu od četiri kategorije koje mogu konkurirati, nitko nije konzultirao.

Mi bi sigurno imali bolja rješenja i prijedloge i ove određene stvari bi se mogle ispraviti. Nažalost, nisu nas pitali, nisu od nas tražili mišljenje i kad god je politika donosila zakone, oni su bili na štetu određene kategorije, smatra Halilović.

Sredstva za ublažavanje negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize, a koja će biti raspodijeljena po propozicijama javnog poziva čiji rok ističe 10-og ovog mjeseca, osigurala je Europska unija.

Ovo je prvi put da su vlasti u BiH dobile podršku EU da se na ovaj način distribuira javnosti, te zahtijeva pažljivo planiranje, posebno prilikom utvrđivanja koja domaćinstva ispunjavaju uvjete za dobivanje pomoći. Nadležne vlasti u BiH su u potpunosti odgovorne da osiguraju da sredstva iz Paketa energetske podrške dođu u ruke onima kojima su namijenjena, naveli su iz Izaslanstva EU u BiH.

Iz Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini navode kako će način na koji BiH upravlja sredstvima iz Paketa energetske podrške biti važan pokazatelj za svaku buduću izravnu podršku institucijama BiH.

Delić pojasnio nedoumice u vezi EU pomoći građanima FBiH

(www.jabuka.tv)

13 komentara

  • Pa tko onda moze dobiti ako ne mogu penzioneri ? Tko ono predaje, zasto su onoliki redovi ispred opcine ? Znaci, ovaj moj djuturum koji je radio 40 godina i ima tu kako je zovu “zajamcenu” penziju a u domacinstvu jos jedna osoba radi i prima placu od 1000 km NE MOZEMO dobiti ovu pomoc, jel tako, moze li tko pojasniti .

  • Zamisli koliko su tu pomoći dobili ljudi kojima i ne treba pomoć.. sve veza rodjak rodica kum kuma Itd Itd Itd.. svi su oni imali uredne papire 🤔, popuni to to to i predaj ja ću pogurat.. žalosno

  • Važno da se oni uslikaju sa onim zlom Ursulom- Mušmulom, umirovljenici ko vas jebe- i treba vam tako kad niste u stanju izić na ulice. Nek vas jebu i prave budalama, prvo vaši predstavnici koji su potkupljeni a onda ko stigne

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.