Delić pojasnio nedoumice u vezi EU pomoći građanima FBiH

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić priopćio je na današnjoj konferenciji da su općine u Federaciji BiH u protekla dva dana unijele 4.508 prijava – domaćinstava, ukupno 9.583 osobe za podjelu EU pomoći s ciljem prevladavanja energetske krize, odnosno podrške u kupovini ogrjeva za zimsku sezonu.

Građani koji ispunjavaju kriterije će se moći prijavljivati do 10. studenog tekuće godine. U aplikaciju se svake dvije sekunde unese nova prijava, a općina koja je do sada unijela najveći broj je Teočak.

Delić je pojasnio da se tablica sa podacima nalazi na web stranici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, te da će svakog dana u 12 i 30 sati biti ažurirani podaci, tako da će svi moći javno pratiti.

Prijave se predaju isključivo u općinama ili gradovima, odnosno na mjestima koje odrede općine, kao što su mjesne zajednice ili centri za socijalni rad. Sve informacije građani trebaju tražiti u općinama ili gradovima, jer su svi potpisali sporazum sa Ministarstvom i obavezali se na isplatu, rekao je Delić.

Istaknuo je da je veliki broj upita građana, te da će u narednom period biti načinjena lista najčešćih pitanja sa odgovorima koji će također biti objavljeni javno, javio je Faktor.

Jedna od nedoumica je predaja kućne liste. Svi koji apliciraju neovisno od toga žive li sami ili u domaćinstvu, trebaju predati i kućnu listu. Pitanja je bilo i za bankovne račune, jer ima umirovljenika koji mirovine primaju preko pošte. Svi oni koji apliciraju za ovu pomoć mogu što je i naznačeno u prijavnom listu, mogu napisati podatke osobe koja već ima bankovni račun novac će im tako biti isplaćen, pojasnio je Delić.

FBiH: Ovi papiri su potrebni za novčanu pomoć u kupovini ogrjeva

Nedoumica, nastavio je on, je moraju li oni koji primaju mirovinu ili dječji dodatak trebaju dostaviti rješenja o tim primanjima.

Ne trebaju dostaviti, već isključivo dokumentaciju koja je definirana u prijavnom obrascu. Dakle, svi koji apliciraju u prijavnom obrascu imaju jasno navedeno što im je potrebno od dokumentacije, naglasio je Delić.

Podsjetio je da četiri kategorije imaju pravo na ovu pomoć, te da su sredstva EU u iznosu od 4,65 milijuna KM ograničena.

Ne postoji opcija, iako bi mi to voljeli, da pomoć bude podijeljena svim građanima, već isključivo za ove četiri kategorije koje su po svim istraživanjima definirane kao najugroženije, pojasnio je on, dodajući da ako se u jednom domaćinstvu nalazi više kategorija, pomoć se može dobiti samo po jednoj osnovi.

Kategorije koje po Programu utroška sredstava imaju pravo prijaviti se na javni poziv jesu domaćinstva u kojima živi umirovljenik sa minimalnom ili zagarantiranom mirovinom; domaćinstva u kojima žive primatelji stalne novčane pomoći; domaćinstva u kojima žive djeca koja su na federalnom dječjem dodatku i domaćinstva u kojima je dijete koje nema jednog roditelja, a u ovoj kategoriji, uz navedenu dokumentaciju, potrebno je priložiti i rodni list djeteta ili smrtni list roditelja, zavisno je li roditelj nepoznat ili je umro.

Delić je odgovorio i na kritike upućene ovom ministarstvu i Vladi FBiH, zašto nisu pomoć podijelili brže kada već imaju spiskove umirovljenika i primatelja dječjeg dohotka.

Točno je da imamo spiskove, mogli bi za sat sve podijeliti, ali bi onda prekršili sporazum sa EU, jer se pomoć ne dijeli pojedincima nego domaćinstvima. Ovo je prvi transfer EU-a prema državi BiH i mi do kraja travnja imamo rok da podnesemo izvještaj EU. Ako bude ocijenjen negativno nećemo moći nastaviti suradnju kada su u pitanju ovakva grant sredstva, zaključio je federalni ministar.

Za kategoriju umirovljenika planirane su isplate do 300 KM jednokratne pomoći, a ostale tri do 600 KM, podsjeća Faktor.

FBiH: Evo kada i kako se prijaviti za novčanu pomoć od EU

(www.jabuka.tv | Foto: Hazim Aljović / Fena)

15 komentara

  • Ima gresaka u prijavljivanju ako su dva clana penzioneri sa minimalnom treba uzet oba papira sa banke da vidite jer sam vidjela da ljudi predaju manji bankovni racun od jednog clana a drugi papir ne treba vi neznate da je kod ovog penzija veca

  • Poštovani može li mi neko objasniti vezano za ovaj poticaj od EU koja su moja orava i da li ih u opće inam jer ne pripadam niti jednoj od navedene 4 nabrojane tačke. Na Biro u sam od 2004 god imam 64 god života nisam tražila nikakve pomoći dosad od Države ?

  • Domaćinstvo od 4 člana, muž i žena ne rade, dvoje djece školarci, nemaju nikakva primaja, nadnica gladnica. Zar takve obitelj/domaćinstva nemaju pravo nas pomoć?

  • Zašto starija osoba,76 god,civilni invalid 90%,nema pravo na pomoć.U koju kategoriju njih ubrajate.U ove 4 navedene kategorije invalida nema!?

  • Zar ovi stariji od 70god imaju pravo oni imaju djecu koja voze skupa auta a Neče roditelje ti isti roditelji posjeduju kuci nekretnine novac nista ih netreba dat tosu manipulanti svugdje su prvi za podjelu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.