Hoće li četverodnevni radni tjedan zamijeniti petodnevni?

Rezultati probnog perioda četverodnevnog radnog tjedna uvedenog u Velikoj Britaniji, kao i odgovori sudionika u eksperimentu, pokazuju da postoji nekoliko razloga zašto je četverodnevni radni tjedan bolji od trenutne situacije – jedan od tih razloga je bolji san.

Od ukupno 2.900 zaposlenika koji su sudjelovali u eksperimentu, njih 40 posto kaže da su u tom vremenu iskusili manje problema sa spavanjem ili nesanicom, pokazuju rezultati studije. Njih 45 posto izjavilo je da nisu primijetili nikakve promjene u spavanju, a 15 posto je izjavilo da su imali više problema, prenosi Science Alert.

Eksperiment s četverodnevnim radnim tjednom proveden u Velikoj Britaniji jedan je od najvećih takvih u svijetu. U njemu je sudjelovala 61 kompanija, a 56 njih (ili 92 posto) izjavilo je da će nastaviti s takvim radnim vremenom i nakon završetka probnog perioda. Osamnaest kompanija je potvrdilo da će četverodnevni radni tjedan uvesti kao službenu i trajnu politiku.

Probni period je organizirala kampanja 4 Day Week Global u suradnji s istraživačkim timovima iz Boston Collegea, sveučilišta u Cambridgeu, i thinktanka Autonomy. Period je trajao od lipnja do prosinca prošle godine.

Nije tajna da je san važan za zdravlje, a više od trećine Amerikanaca ne spava preporučenih 7 sati svaku noć. Jedini krivac za to vjerojatno nije previše rada, no američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da ipak igra veliku ulogu.

Poslodavci bi mogli razmisliti o prilagodbi radnog vremena kako bi svojim radnicima omogućili da se naspavaju, izjavila je agencija u izvješću.

Studija iz 2007. provedena u Švedskoj pokazala je da se nesanica može povezati sa stresom na poslu. Analiza osiguravajuće tvrtke State Farm Insurance 2017. pokazala je da stresori na poslu imaju negativan utjecaj na kvalitetu i količinu sna, a američki Nacionalni institut za zaštitu na radu i zdravlje upozorava da poremećaji u snu ukazuju na izgaranje na poslu.

Nedostatak sna zdravstveni je rizik za radnike, no može negativno utjecati i na poslodavce, jer neispavani radnici postižu lošije rezultate. U studiji iz 2010. procjenjuje se da lošija produktivnost izazvana umorom biznise stoji gotovo dvije tisuće dolara godišnje po zaposleniku. Studija iz 2007. pokazala je da se gotovo 38 posto zaposlenih u SAD-u na poslu bori s iscrpljenošću.

U eksperimentu četverodnevnog radnog tjedna, 46 posto zaposlenika izjavilo je da su manje umorni no inače, a samo 14 posto je reklo da su umorniji nego prije.

Kompanije koje su sudjelovale u eksperimentu također su izjavile da su vidjele neke koristi – zarada se povećala u prosjeku za 1.4 posto tijekom eksperimenta.

Najveći broj tvrtki koje su sudjelovale u studiji bavile su se marketingom i reklamama, druga najveća skupina bila je iz područja profesionalnih usluga, a treća se sastojala od neprofitnih i humanitarnih udruga.

Rezultati pokazuju da se broj zaposlenika koji žele napustiti svoje poslove smanjio u odnosu na raniji period, a broj odlazaka pao je za 57 posto. Petnaest posto zaposlenika koji su sudjelovali u eksperimentu rekli su da “nema te količine novca koja bi ih motivirala da prihvate petodnevni radni tjedan umjesto četverodnevnog,” kažu rezultati.

Ovi rezultati sugeriraju kako izgleda trenutna atmosfera na tržištu rada, ne samo u Velikoj Britaniji, već diljem svijeta. Četiri od deset zaposlenih izjavilo je da su prošle godine iskusili takozvani burnout, kaže istraživanje Addeco grupe.

Uz bolji san, sudionici studije naglasili su i još neke pogodnosti 32-satnog radnog tjedna – 39 posto je bilo pod manjim stresom, a 71 posto je do kraja probnog perioda izjavilo da osjećaju slabiji burnout.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.