Četiri osobe u HBŽ-u zaražene brucelozom

Na području Hercegbosanske županije (HBŽ) u protekla dva mjeseca četiri osobe zaražene su brucelozom od kojih su dvije u Kupresu, jedna u Glamoču i jedna u Livnu, kazala je u četvrtak ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a dr. Dijana Mamić.

Po njezinim riječima, uglavnom se radi o osobama koji su bili u neposrednom kontaktu sa zaraženim životinjama a informacija o zarazi potvrđena im je iz Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, gdje se zaražene osobe nalaze ili su već završile s liječenjem.

Pošto se radi o ozbiljnoj bolesti koje ostavlja trajne posljedice na ljudsko tijelo, brojka od četvero oboljelih je prilično zabrinjavajuća, ocijenila je Mamić.

Proteklih godina je na suzbijanju ove bolesti na području HBŽ-a proviđeno više programa iskorjenjivanja bruceloze i eutaniziranje zaraženih životinja, a provodile su se i mjere cijepljenja životinja te veterinarski pregledi, ali se bolest ponovno javljiva.

Početkom godine Udruga veterinara Hercegbosanske županije je posebno upozoravala da epizootiološka situacija u ovoj županiji nije dobra te da je na više mjesta osim bruceloze dijagnosticirana bila i Q-groznica koja je prijetila ljudima.

Kako je kazano iz Uprave za inspekcijske poslove, ove bolesti koje prelaze na čovjeka su bile posebno izražene na rubnim dijelovima Županije gdje je dozvoljeno nomadsko stočarstvo.

Bruceloza se inače manifestira bolovima, malaksalošću i povišenom tjelesnom temperaturom koja doseže do 41 stupanj.  Bolest nije smrtonosna, osim u slučajevima izrazito teških komplikacija, a liječenje je dugotrajno i komplicirano.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.