Četiri osobe iz Gruda zaražene Q groznicom

SKB Mostar bolnica

Četiri osobe iz Gruda, hospitalizirane su u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar zbog zaraze Q-groznicom. Na osnovi informacije dežurnog veterinara Veterinarske stanice Grude i Zavoda za javno zdravstvo Mostar, zaprimljena je pismena potvrda da su četiri osobe s Drinovačkog Brda koje su hospitalizirane u KBC-u Mostar oboljele od Q-groznice.

Navedene osobe bile su u kontaktu s ovcama, stado ovaca je u karanteni pod nadzorom veterinara, a danas je predviđeno vađenje uzoraka krvi ovaca i njihovo slanje na detaljnu analizu, a ovisno o rezultatu, poduzet će se daljnje aktivnosti, navodi se u redovitom izvješću Federalne uprave civilne zaštite.

Inače, prema epidemiološkom izvješću Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, tijekom ove godine od Q-groznice je do sada, ne uključujući slučaj iz Gruda, oboljelo sedam osoba.

Tijekom prošle godine je, prema podacima spomenutog zavoda, bakterijom koja izaziva ovu bolest bilo zaraženo ukupno četrnaest osoba. Inače, Q-groznica je akutna zarazna bolest prouzročena bakterijom Coxiella burnetii, a očituje se naglim početkom ,vrućicom, glavoboljom i intenzivnim znojenjem.

Kod odraslih se bolest najčešće očituje visokom temperaturom i glavoboljom, a nakon 4 do 5 dana bolesti javlja se suhi kašalj zbog razvijene upale pluća. Bez odgovarajućeg liječenja ovi simptomi mogu trajati i do dva tjedna. Kod djece je češća slika blage vrućice koja ponešto nalikuje na gripu, potraje obično nekoliko dana i spontano prolazi. Smrtnost od Q-groznice je mala, manja od jedan posto.

I komplikacije bolesti su rijetke, ali kada se jave, često su ozbiljne i mogu završiti smrću. Može doći do brzo napredujuće upale pluća, kronične upale srčanih zalistaka, granulomatozne upale jetara, upale mozga i moždanih ovojnica te upale kostiju.

Lakše bolesnike je moguće liječiti ambulantno. No sve teže bolesnike, a to su u pravilu oni koji imaju upalu pluća, preporučljivo je liječiti bolnički. Bolničko liječenje trebalo bi trajati najmanje onoliko koliko je potrebno da se postigne pad temperature i poboljšanje općeg stanja bolesnika u mjeri koja liječniku ukazuje da će bolest najvjerojatnije proći bez komplikacija.

Nakon toga može se nastaviti ambulantno liječenje. Najvažniji dio terapije je primjena antibiotika tijekom 10 do 14 dana. Inače Coxiella burnetii, koja izaziva Q-groznicu je obvezan unutarstanični parazit, nema kapsulu, može stvarati spore.

Visoko je infektivna bakterija i vjeruje se kako samo jedan udahnuti mikroorganizam može prouzročiti infekciju. Izvor su zaraze zaražene domaće životinje, najčešće se radi o ovcama i kravama.

Coxiella burnetii razmnožava se u posteljici i plodnim ovojima zaraženih životinja i prilikom janjenja odnosno telenja dolazi do izbacivanja u vanjsku sredinu velike količine uzročnika, stvara se aerosol koji svi prisutni mogu udahnuti. Rjeđi način infekcije je preko zaraženog mlijeka ili konzumiranja zaražene hrane.

(Fena | VL)

Komentiraj: