Umjesto bacanja u smeće, neprodana hrana će se darivati gladnima

Nakon što je u Hrvatskoj donirana hrana ovih dana oslobođena plaćanja PDV-a i nakon što je ljetos Europski parlament apelirao da sve članice EU smanje količinu hrane koja se baca tako što će osigurati da supermarketi daruju neprodanu hranu umjesto da je uništavaju, i dobrotvorna društva u BiH uskoro kreću sa sličnom inicijativom prema bh. vlastima, piše Večernji list.

Rješenje za javne kuhinje

Iz dobrotvornog društva Merhamet, kako prenosi Press, kažu kako će se idućih dana aktivirati i povezati s drugim udrugama koje imaju javne kuhinje kako bi se dogovorili o mogućnostima provođenja ove inicijative koja bi u konačnici rezultirala uvođenjem pravilnika o hrani po uzoru na Hrvatsku i danim preporukama Europskog parlamenta.

“Trebamo zajedno nastupiti, obratiti se prvo restoranima, marketima i velikim centrima, pa se onda s konkretnim prijedlogom obratiti nadležnima. Ovo bi bilo dobro rješenje za problem javnih kuhinja”, rekao je predstavnik Merhameta Emir Jusufović. Akciji će se pridružiti sve registrirane humanitarne udruge koje se bave donacijama na prostoru BiH, a već su se iz Caritasa, Crvenog križa, Crvenog polumjeseca, Merhameta, više puta oglasili kako je nedopustivo da velika količina hrane koja je zdravstveno i higijenski ispravna završava na deponijima otpada.

Po ugledu na Hrvatsku, inicijatori ovog projekta za prostor BiH će od hrvatskih kolega prepisati jasne pravilnike po kojima se hrana prije isteka roka može donirati. To znači da se može donirati samo ona hrana koja je sigurna, a pravilnik omogućava i doniranje hrane koja je proizvedena odnosno pripremljena u objektima javne prehrane i gastroodjelima u trgovinama ako ta hrana nije već bila poslužena krajnjem potrošaču, piše Večernji list.

Apsurdni propisi

Isti pravilnik koji bi se trebao primijeniti u BiH kaže kako se hrana mora donirati krajnjem primatelju isključivo prije isteka datuma koji je na njoj otisnut kako bi se spriječile zloupotrebe. U slučaju izravnog doniranja hrane, donator mora hranu koja je označena datumom minimalne trajnosti donirati krajnjem primatelju isključivo prije isteka toga datuma, a u slučaju doniranja preko posrednika mora je dati posredniku prije isteka datuma minimalne trajnosti.

Posrednik može hranu ponuditi i dati krajnjem primatelju i nakon isteka datuma minimalne trajnosti, ali uz nekoliko uvjeta – da ga je obavijestio o isteku datuma minimalne trajnosti, da krajnji primatelj prihvaća doniranje takve hrane te da mu je posrednik dao smjernice za korištenje hrane sukladno vodičima dobre prakse Europske unije i nacionalnim vodičima.

Zbog apsurdnih propisa u BiH da se na donacije plaća PDV, trgovci i proizvođači radije bacaju hranu koja ostaje na njihovim policama prije nego što završe akcijske prodaje, a koje su vremenski limitirane.

(www.jabuka.tv)1 komentar

  • 1.000 km i za alkohol u prigradskim naseljima uvedite kontrole djeca ugrozena svaki dan trotoari puni auta pred svakom birtijom jad i bjeda u Lojepo Sirokom

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.