Četiri dobrobiti ispijanja popularnog čaja od kamilice – Jabuka.tv

Četiri dobrobiti ispijanja popularnog čaja od kamilice

Kad nakon večere popijete šalicu toplog čaja od kamilice, možda ćete se osjećati opuštenije i spremnije za spavanje nego kada to ne učinite. Ali nije samo toplina ono što umiruje.

Kamilica ima svojstva koja zapravo pomažu poboljšati kvalitetu sna i raspoloženje, a osim toga, čuva zdravlje kostiju i ublažava bol.

Evo četiri dobrobiti pijenja čaja od kamilice koje je potvrdila i znanost:

1. Čaj od kamilice može poboljšati kvalitetu spavanja

Čaj od kamilice dugo se koristi u liječenju nesanice. To je zato što kamilica sadrži apigenin, koji je flavonoid. Flavonoidi su kemijski spojevi koji biljkama daju boje te obiluju antioksidantima, pomažući vašem tijelu u borbi protiv toksina.

Apigenin se veže na GABA receptore u mozgu. GABA receptori su isti receptori na koje ciljaju i lijekovi protiv anksioznosti. Dakle, kao i kod lijekova protiv anksioznosti, čaj od kamilice može učiniti da se osjećate smireno.

Mala studija iz 2015. godine koja je proučavala probleme sa spavanjem kod žena nakon porođaja sugerira da čaj od kamilice djeluje kao pomoć u spavanju. Međutim, nije bila riječ o dugotrajnim učincima pa su znanstvenici zaključili kako se kamilica ne može koristiti kao lijek protiv nesanice, već isključivo kao sredstvo koje možemo privremeno pomoći.

2. Kamilica može čuvati zdravlje kostiju

Postoje neki dokazi da čaj od kamilice podržava zdravlje kostiju. Lisa Richards, certificirana savjetnica za prehranu, kaže da flavonoidi u kamilici pomažu kostima da se obnove i rastu. Također može pomoći u reguliranju aktivnosti zdravog rasta kostiju.

Ovo otkriće može biti posebno značajno za žene koje su sklone osteoporozi u menopauzi, smanjenju estrogena i gubitku koštane mase. Studija kemije hrane iz 2004. sugerira da tijelo prepoznaje kamilicu gotovo kao da prepoznaje estrogen i da kamilica može imati sposobnost stimuliranja stanica za izgradnju kostiju. Međutim, potrebno je obaviti više istraživanja.

3. Kamilica može pomoći kod menstrualnih bolova

Dismenoreja ili menstrualna bol može tijekom života utjecati na do 93% žena. Čaj od kamilice može biti jedan put do rješenja.

Monica Auslander Moreno, nutricionistica iz Essence Nutritiona u Miamiju, kaže da “topli, umirujući napitci” mogu ukloniti bol. Ali kamilica je jedan od najboljih izbora jer ima svojstva koja ublažavaju nehotične grčeve mišića.

Mala studija iz 2010. godine pokazala je da se čaj od kamilice može preventivno koristiti za liječenje dismenoreje. Studija je zaključila da su oni koji su pili čaj dva puta dnevno tjedan dana prije početka menstruacije iskusili ublažavanje boli i tjeskobe. Ipak, potrebno je napraviti više studija ove vrste.

4. Kamilica može pomoći kod anksioznosti

Kamilica smanjuje anksioznost prvenstveno zbog svojih učinaka na simptome stanja, kaže Richards te objašnjava: Poboljšavanjem sna, opuštanjem mišića, smanjenjem krvnog tlaka i izazivanjem opuštenosti može ublažiti simptome tjeskobe poput nesanice i razdražljivosti.

Studija iz 2016. godine potvrđuje neke od ovih tvrdnji. Sudionici s anksioznim poremećajem uzimali su 500 mg doze kamilice tri puta dnevno. Istraživači su otkrili da kamilica značajno smanjuje simptome anksioznog poremećaja, uključujući nervozu, depresiju, povećani broj otkucaja srca, gastrointestinalne probleme i nesanicu, prenosi Index.

Zahvaljujući svemu tome, čaj od kamilice može biti koristan kućni lijek koji pomaže u liječenju brojnih stanja, od problema sa spavanjem i poremećaja mentalnog zdravlja do kronične boli. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome kada i koliko često trebate piti čaj od kamilice kako biste ostvarili željene zdravstvene beneficije.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.