Ovako možete saznati jesu li vam hakirali Facebook

Facebook prati sve uređaje koji su se prijavili na vaš profil.

U pravilu, riječ je o smartfonu, tabletu, laptopu i vaše uredsko računalo. Ako ste ikad dobili zahtjev za prijavu na neobičnom pregledniku ili uređaju, uvijek možete od Facebooka tražiti da vam pošalje podsjetnik.

Za aktivaciju značajke prijavite se na Facebook, kliknite na malu strelicu u gornjem desnom kutu ekrana i birajte stavke Settings > Settings & Privacy. Nakon toga u izborniku na lijevoj strani ekrana birajte postavke za prijavu, odnosno Security and Login.

Nakon toga skrolajte dolje sve do stavke za postavljanje dodatne zaštite pomoću podsjetnika za nepoznate prijave odnosno Setting up extra security > Get alerts about unrecognized logins i kliknite na Edit kako biste vidjeli svoje opcije.

Možete zatražiti podsjetnik na smartfonu, putem emaila ili oboje. Kad ste zadovoljni svojim izborom, kliknite na Save Changes. Napomenimo: ovime nećete blokirati prijavu, već ćete samo dobiti podsjetnik da se ona desila.

Provjerite lokaciju prijave

Čak i ako niste uključili podsjetnike za neprepoznate ili neobične prijave, dokaze hakiranja Facebook profila može se pronaći u povijesti prijava.

Trik, naime, leži u provjeri lokacije na kojoj je prisupljen profil. Kliknite na malu strelicu u gornjem desnom dijelu ekrana i iz izbornika birajte Settings > Settings & Privacy. Na lijevom panelu pritisnite Security and Login. Nakon toga skrolajte sve do stavke kojom možete provjeriti gdje ste se prijavili – Where you’re logged in.

Tamo ćete jasno vidjeti sve aktivne i nedavne prijave na Facebook. One koje su aktivne imat će indikator pored imena uređaja i preglednika.

Svaka senasa imat će prijavljen uređaj, lokaciju i datum. Ako vidite prijavu koju ne prepoznajete, kliknite na jednu od tri točkice pored imena i birajte Not You > Secure Account. Facebook će vas provesti kroz razne opcije pomoću kojih možete bolje osigurati profil.

Valja naglasiti da je ova lista temeljena na vašoj IP adresi i da možda nije precizna – pogotovo ako koristite VPN. Za odjavu sa svih trenutnih prijava možete birati stavku Log out of all sessions koja se nalazi na samom dnu liste. Ako se odlučite za ovo, predlažemo da odmah aktivirate provjeru u dva stupnja i promijenite lozinku.

Simptomi hakiranog računa

Vrijedi naglasiti da hakiran Facebook račun ne znači da je netko došao do vaših podataka, već da ste možda i ostavili aktivnu prijavu na javnom računalu. Ovo su znakovi hakiranog Facebook profila:

  • Netko je promijenio vaše osobne podatke (ime, rođendan, lokaciju, poslodavca i tako dalje)
  • Prijatelji na Facebooku su osobe koje ne možete prepoznati
  • S vašeg su profila poslane poruke koje vi niste slali
  • Na vašem timelineu nalaze se neobične objave

Ako prepoznate ove znakove, dobar potez bio bi dodatno osigurati vaš profil.

(www.jabuka.tv) 

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.