Centralna banka BiH stavlja u promet nove novčanice i kovanice konvertibilne marke

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CB BiH) pustila je u optjecaj novčanice konvertibilne marke u apoenima od 10, 50 i 100 KM i kovani novac u apoenima od 5, 10, 20 i 50 feninga i 1 KM, dodatno tiskane i kovane u 2017. godini. Novčanice i kovani novac navedenih apoena, izdanje 2017. godine, tiskani su i kovani u skladu s redovitim aktivnostima Centralne banke BiH, koje imaju za cilj osigurati dovoljno novčanica i kovanog novca odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH.

Novo izdanje novčanica zamijenit će u optjecaju one prethodnih izdanja koje će, zbog dotrajalosti tijekom prethodnih godina, biti povučene iz optjecaja. Novčanice prethodnih izdanja, čija je kvaliteta zadovoljavajuća u skladu sa standardima Centralne banke BiH, kao i kovani novac prethodnih izdanja, i dalje će ostati u optjecaju kao zakonsko sredstvo plaćanja. Osnovna obilježja novčanica tiskanih u 2017. godini ostaju ista kao i na novčanicama prethodnih izdanja, s razlikom što je na novom izdanju naznačena brojčana oznaka “2017.” kao godina tiskanja navedenih apoena i potpis guvernera CB BiH “Senad Softić”.Također, ostaju ista obilježja dodatnih količina novca kovanog u 2017. godini, s tim da se na naličju kovanog novca svih apoena nalazi brojčana oznaka “2017.” kao godina kovanja navedenih apoena

Tiskanje i kovanje novih količina novčanica i kovanog novca konvertibilne marke nema inflacijski efekt jer ni jedna konvertibilna marka neće biti puštena u optjecaj bez poštivanja načela valutnoga odbora, što znači da svaka izdana marka ima pokriće u stranoj valuti po fiksnom tečaju. Novčanice i kovani novac će u promet biti pušteni sukcesivno, odnosno prema potrebi, posredstvom glavnih jedinica i podružnica CB BiH, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CB BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.