Centar za socijalni rad Mostar odbacio optužbe

O slučaju koji je potresao mostarsku, ali i bh. javnost, nakon apela jedne majke koja je putem društvene mreže Facebook i grupe “Mostarske mame” iznijela mučne informacije o tome da su njezina djeca žrtve očevog zlostavljanja, između ostalog i seksualnog, danas su se oglasili iz Centra za socijalni rad Mostar.

Podsjetimo, ovaj slučaj doveo je do jedne od najmasovnijih prosvjednih šetnji u Mostaru, koja je i okončana pred Centrom za socijalni rad, budući da je majka iznijela teške optužbe na račun uposlenih u ovoj insitituciji.

Kategorički odbacujemo tvrdnje i navode koji se pojavljuju na društvenim mrežama u posljednjih nekoliko dana, a koje govore o neprofesionalnosti, pristrasnosti i nepoduzimanju potrebnih radnji od Centra u zaštiti interesa djece i građana. Ovim putem apeliramo na sve institucije, roditelje, građane i medije da odgovorno i pažljivo pristupaju bilo kakvim javnim istupima koji bi mogli naštetiti interesu djece i vršenju utjecaja na rad institucija u donošenju odluka, kazala je Zdravka Marić, direktorica Centra, prenosi Avaz.ba.

Ponovila je da iz Centra ne mogu iznositi podatke o postupcima koji se vode ili su se vodili, u skladu sa zakonom i etikom socijalnog rada te da je javnost isključena u svim postupcima u kojima se pojavljuju malodobna djeca. Navela je da su u ovom, kao i u svim drugim predmetima postupili profesionalno, objektivno, nepristrasno i u okviru zakonom datih ovlasti te da postupke vodi tim sastavljen od socijalnih radnika, pravnika, psihologa, pedagoga, a da se po potrebi uključuju i drugi stručnjaci.

Naglasila je da Centar, trenutno, nije uključen ni u kakav postupak vezano za ovaj predmet.

Mi smo, vezano za ovaj slučaj, u Centru proveli dva postupka. Jedan koji se tiče posredovanja prije razvoda braka i do donošenja pravomoćne presude radili smo na utvrđivanju osobnih odnosa i neposrednih kontakata djece s roditeljem s kojim ne žive. Za to vrijeme nije bilo nikakvih indicija za bludne radnje koje se spominju. O tome smo saznali kada smo dobili sudsko rješenje, a u postupak donošenja rješenja Centar nije bio uključen, istaknula je Marić.

Janja Milinković, inspektorica u Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne zaštite, kazala je da ju je zabrinulo to što njima niko nije podnio nikakav zahtjev niti žalbu na rad Centra, kada je riječ o ovom slučaju.

Na temelju anonimnog pisma došla sam u Centar, gdje sam dobila nekoliko predmeta, ali uvidom u njih nisam mogla zaključiti o kome se radi. Naša je obaveza postupiti i po anonimnoj prijavi, ali ponavljam, kako je nismo dobili, pitala sam “Mostarske mame” da mi kažu o kome se radi, pa su mi iz gradskih kuloara to rekli, ispričala je Milinković.

Ona je istaknula da će, s obzirom na to da u ovom slučaju nadležnost ima Federalno ministarstvo, obavijestiti svoje kolege da izvrše inspekcijski nadzor ili da to zajednički učine.

S obzirom na to da je ovo i dalje anoniman predmet, apeliram na majku koja je napisala anonimno pismo da se obrati kantonalnom inspektoru kako bi ovaj slučaj postao i službeni, navela je Milinković.

(www.jabuka.tv)8 komentara

  • Centar za socijalni rad samo na papiru rade da prode dan terenski rad nepostoji a nemaju nikakvo saznanje o stanju,treb dati priliku mladim ,pravih magistra za socijalni rad na zavodu za zaposljavanje ceka posao.

  • Šugavci lazljivi nedo vasoj djeci da prozivljavaju ovo i jos mnogo djece sto su prezivili zato sto ste vi zakazali . Govna nesposobna

  • ako je “otac”kriv treba biti kaznjen,ako majka laze -ona treba biti kaznjena,djeca ispastaju svakako – nadam se da djeca nisu zlostavljana /i molim Boga da je tako/

    • Slazem se upotpunosti. Dobro sve ispitati, provjeriti, dokazati a ne oca odmah napadati. Ne vjerujem mnogo ni gospođi mami. Ocito ima neki razlog zasto ovo sve radi.

  • Koja bi majka lagala o o ovome? Problem su one sto sute pa zlostavljaci racunaju na njihovu sutnju i cine zlodjela. A ti tzv.oce lijeci svoj um dozvolio si nagonima da upravljaju tobom .Znas onu “ako te zblaznjava tvoja ruka odsijeci je”pa ti razmisli sta ces odsijeci!!!!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.