Čelnik WHO-a: Pandemija COVID-19 će jednom stati, ali nećemo se moći vratiti na staro

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je upozorio na rizik ponovnog uvođenja karantena ako zemlje koje ukidaju mjere uvedene zbog pandemije tranziciju neće voditi krajnje oprezno i postupno.

Tedros Adhanom Ghebreyesus je pobrojio niz koraka koje je potrebno poduzeti prije no što države ukinu mjere uvedene za spriječavanje širenja COVID-19, poput nadzora i praćenja te spremnosti zdravstvenih sustava.

Rizik povratka karantenama vrlo je stvaran ako zemlje tranzicijom neće upravljati krajnje oprezno i u fazama, rekao je na virtualnoj konferenciji za medije iz Ženeve, prenosi Avaz.

Tedros na udaru kritika

Tedros se našao na meti kritika zbog upravljanja krizom i rekao je da će napraviti procjenu odgovora njegove organizacije na krizu, ali da će prvo pričekati da se pandemija povuče.

Mislim da se, dok gori vatra, naša pozornost ne smije dijeliti, rekao je on.

Glavni donator WHO-a su Sjedinjene Države, koje su prekinule financiranje organizacije i optužile je za kinacentričnost.

Epidemiologinja WHO-a Maria Van Kerkhove je rekla da organizacija razmatra nove akademske misije u Kini za ispitivanje porijekla virusa.

Dok ne znamo od kojih životinja potječe, teško nam je spriječiti ponavljanje ovoga, rekla je.

Tedros je istaknuo potrebu da se sada ulaže u zdravstvene sustave kako bi se kasnije spasili životi.

Pandemija COVID-19 će jednom stati, no nećemo se moći vratiti na staro, rekao je Tedros i pozvao zemlje da rješavaju probleme nejednakosti za koju je rekao da doprinosi širenju pandemije.

WHO: Koronavirus će još dugo biti s nama

(www.jabuka.tv)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.