Čekaju li nas u novoj godini nova poskupljenja?

Nova godina tradicionalno donosi i nova poskupljenja. Iako je još uvijek sve na razini spekulacija, građani s pažnjom gledaju vijesti, očekujući da nakon struje, cigareta, i mogućeg poskupljenja nafte, dođe do domino efekta. Je li njihov strah opravdan?

Kako se Stara godina bliži kraju, Nova polako priprema pogodno tlo za nova poskupljenja, tako već tradicionalno, iz godine u godinu. A tijekom cijele godine suočavamo se i s blagim, tihim rastom cijena – tvrde iz udruženja potrošača, javlja N1.

“Većina trgovaca tvrdi da često imaju izmjene cijena koje dobivaju iz svojih središta da su to male promjene, ali da se ona nekad malo poveća, a nekad malo snizi”, istaknula je Gordana Bulić, predsjednica Saveza potrošača u BiH.

A u razdoblju od travnja do listopada ove godine, prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, euro dizel je poskupio za 10 feninga, a bezolovni i motorni benzin 95 oktana za 20 feninga. Već dugo se radi i na novom rastu cijena goriva za dodatnih 15 feninga.

Elektroprivreda HZHB od je povećala cijene električne energije za 1,45 posto, već se najavljuje i povećanje cijena nafte i naftnih derivata. Obično to dovodi do lančane reakcije – povećanja cijena osnovnih životnih namirnica.

Domaći proizvođači prostora za dizanje cijena nemaju. Prodati proizvedeno u sezoni, pa i ispod cijene, njihov je jedini cilj. Teško se bore sa maržama koje imaju trgovački lanci.

“Što se tiče ovih artikala, krompir, luk, jabuka, to su cijene proteklih 10-ak godina. Krompir od 0,7-0,8 feninga, luk marka, jabuka oko marke, to su cijene posljednjih 10-ak godina i one se neće mijenjati”, rekao je Samir Ajanović, poljoprivredni proizvođač.

Tome se nadaju i potrošači. Sama pomisao na nova poskupljenja kod njih stvara ogorčenje. Ali, kažu, živjeti se mora.

“Što se tu može, tako nam je, kako nam je. Oni to mogu raditi, oni mogu poskupljivati, mislite li vi da nešto možemo promijeniti”. “Jesmo se malo zabrinuli, s obzirom i na naše mirovine, jesmo se zabrinuli, ali što da radimo, naše je da platimo, i što ostane da rasporedimo”. “Ionako je već sve skupo, užas. Manje kupimo i to je to”, kažu građani Sarajeva.

Dok mirovine i plaće ne rastu, a gospodarstvenicima i radnicima se na teret stavljaju novi nameti, poput uredbe o oporezivanju toplog obroka – preživjet će moći samo spajajući kraj s krajem – stav je ekonomista.

“Cijene energije životnih namirnica zaista će biti pojačana, i dodatni udar na proračune, posebno u situaciji kada je minimalno 120.000, a možda i 170.000 radnika u Federaciji BiH ugroženo ovim toplim obrokom koji za njih znači plaću, to je tehnički gledano topli obrok, ali suštinski to je plaća za te ljude, čija plaća iznosi kao i topli obrok državnog dužnosnika”, komentirao je Vjekoslav Domljan, ekonomski analitičar.

I dok se o rastu cijena životnih namirnica još uvijek nagađa, jasno je da će cijene cigareta i duhanskih proizvoda zasigurno rasti već s prvim siječnjem. Konačan cjenovnik bit će utvrđen tijekom narednog mjeseca. Dobra vijest je tek da cijene usluga telekom operatera neće rasti – još će i padati.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Sami cete vi sebe pojesti dragi kreatori cijena i ekonomisti ove jadne zemlje,jer vam narod nemoze kupit vise nego sto moze,niti moze rodit pare,,vama ce dragi trgovci roba propadati a drzavi nece imat sta upast u dzep !!A tema vam je ZAISTA…

  • Sta je ovo sada sami neki “GRATISI” neko ce mene častit svi samo varaju smanjilo gramažu loši rokoovi i kvaliteta da Bog sačuva.Jedino bi be mogla izvuć “LAMPICA” kartica od koje je brži puž -hah-ha

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.