Čeka li nas novo poskupljenje goriva i plina?

Cijene nafte na svjetskom tržištu ponovno rastu, a s njima i zabrinutost vozača u BiH, jednoj od zemalja na koju se izravno odražavaju sva poskupljenja.

Cijena sirove nafte ovih dana je dostigla oko 89 dolara po barelu, što je najviša cijena od listopada prošle godine.

Uzroci posljednjih poskupljenja su eskalacija sukoba u Ukrajini, napadi na ruska energetska postrojenja, ali i situacija na Bliskom istoku.

Razlog za ponovni rast cijene barela nafte je i smanjenje proizvodnih kvota zemalja OPEC-a. Kao što sam i najavio, cijene će rasti nakon odluke da proizvođači nafte dodatno smanje kvote i potreba zemalja OPEC-a kako bi se cijena barela kretala od 90 do 100 dolara.

Ova odluka doprinosi vještačkom rastu cijena, jer su i SAD značajno ispraznile vlastite rezerve u pokušajima da cijene zadrže na oko 80 dolara, dok u isto vrijeme raste potražnja Kine za naftom, kaže stručnjak za energetiku Almir Bečarević, a prenosi Dnevni avaz.

Ako se cijena barela sirove nafte zadrži na 90 dolara, on očekuje rast cijena goriva u BiH za 5 do 10 feninga u narednim danima.

Posljedično, s rastom cijene nafte možemo očekivati i novo poskupljenje plina, jer se za obračun cijene plina još primjenjuje naftna formula, ističe Bečarević.

U slučaju da cijena prijeđe 90 dolara, cijene nafte u BiH idu prema 3 KM po litru, a supera i više od toga, kaže Bečarević.

Nove cijene goriva, evo gdje je najjeftinije

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Sva ova poskupljenja čitave prosle godine i u ovoj idu u onu inflaciju od 1.5-2 posto. Boze moj sto nam rade ovi politicari. Sve otislo 30-50 posto a oni nama o inflaciji 2.2-2.8 posto pricaju. Ispada da je lakse zivjeti sada nego prije godinu- dvije… Mirovine dignu 5 posto a sebi 30 posto place i sve druge benificije. Pa oni uzmu za odvojeni zivot vise od prosječne mirovine.

  • Svaki sistem je napravljen da ti otima pare samo do mi progledamo ostasmo bez svega jer i inflacija je dio projekta, nemojte misliti da je dosla sama od sebe

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.