CCI Vladi i Skupštini HNŽ-a: Uskladite primanja i privilegije s općom situacijom

Hercegovačko-neretvansku županiju u prošloj je godini obilježio nastavak međusobnog nepovjerenja između aktera na političkoj sceni i njihova usredotočenost na uskostranačke, umjesto opće interese zajednice, rečeno je na današnjoj konferenciji CCI-a na kojoj je predstavljen godišnji izvještaji o monitoringu rada Vlade i Skupštine HNŽ-a.

Nakon što je u prethodnoj godini vlast u HNŽ-u jedva formirana, u 2016. nije došlo do najavljivane rekonstrukcije Vlade, odnosno implementacije u HNŽ-u koalicionog sporazuma “na vrhu” – između SDA, HDZ-a BiH i SBB-a, ocijenili su iz te organizacije.

Administrativni centar Županije, i pored svih apela domaće javnosti i truda međunarodnih dužnosnika da privole vladajuće stranke da nađu rješenje, ostao je bez dogovora o svom uređenju, a građani bez mogućnosti sudjelovanja na izborima, ističu iz CCI-a te dodaju kako je predizborna kampanja za lokalne izbore ponovno dovela do tenzija, koje su u nastavku svoj najdrastičniji izraz imale u Stocu, u kojem su izbori morali biti ponovljeni.

Govoreći o radu Vlade HNŽ-a, iz CCI-a napominju kako se ta vlada tijekom prošle godine naviše bavila dnevno-operativnim poslovima.

Najveći broj mjera utvrđenih u 2016. godini su odluke, koje predstavljaju skoro 60 posto od svih razmatranih mjera. Od 484 odluke, najveći dio se odnosi na trošenje proračunskih sredstava, a među preostalim dominiraju odluke o davanju koncesija i odluke koje se bave kadrovskim pitanjima.

Iz CCI-a ističu i kako je loša realizacija programa rada kontinuirani problem u radu Vlade HNŽ-a.

Od 185 mjera Programom rada Vlade HNŽ-a planiranih za realizaciju u 2016. godini, 111, ili 60 posto ih je kraj godine dočekalo nerealizirano.

Iako je Vlada u 2016. godini realizirala neke značaje mjere, iz CCI-a ističu kako je popis nerealiziranog krajnje zabrinjavajući te da nije realiziran čitav niz mjera čije su donošenje i pravilna implementacija mogli pozitivno utjecati na kvalitetu života građana HNŽ-a.

Podsjećaju kako najveća stavka u Proračunu HNŽ-a i dalje ostaje “Plaće i naknade troškova zaposlenih”, koja u 2017. godini iznosi cca 111 milijuna maraka i predstavlja 57 posto od ukupnog Proračuna.

Iz te organizacije napominju i kako Vlada HNŽ-a i dalje krši Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH jer je, uz Vladu ZDŽ-a, jedina županijska vlada koja u svome sastavu, nema ni jednu žensku osobu.

Kada je u pitanju rad Skupštine HNŽ-a, iz CCI-a ocjenjuju kako ta skupština u prošloj godini nije usvojila ni jednu strategiju zbog čega HNŽ ostaje jedina županija u Federaciji BiH, bez usvojene strategije razvoja.

Na kraju, iz CCI-a Vladi i Skupštini HNŽ-a preporučuju usvajanje Strategije razvoja HNŽ-a, zatim potrebu povećanja učinkovitosti obje institucije, pogotovo u realizaciji zakona, organiziranje tematskih sjednica, te usklađivanje primanja i privilegija političara s općom situacijom u društvu.

(Fena)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.