Na magistralnim cestama u FBiH 109 ”crnih točaka”

Na magistralnoj cestovnoj mreži u Federaciji Bosne i Hercegovine identificirano je 109 lokaliteta koji su, po određenim kriterijima, definirani kao ”crna točka” (opasna mjesta).

Studija crnih tačoka na magistralnim cestama u FBiH za razdoblje od 2013. do 2015., koja je predstavljena u JP Ceste Federacije BiH, pokazala je i da je u tom razdoblju registrirano 15.405 prometnih nesreća na magistralnim cestama, od kojih je 4.259 bilo s nastradalim osobama, a 232 s poginulim osobama.

JP Ceste Federacije BiH u Planu i programu za 2016. godinu osiguralo je financijska sredstva za troškove izrade prioriteta rekonstrukcije i sanacije opasnih mjesta na magistralnim cestama u Federaciji BiH. Prilikom izrade studije izvršeno je i prikupljanje svih podataka o prometnim nesrećama u FBiH u tom trogodišnjem razdoblju, te podaci o PGDS-u, na osnovu kojih je formirana cjelovita baza podataka o prometnim nesrećama.

Studiju je za naručitelja, Ceste FBiH, izradio Fakultet za promet i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, a u svrhu adekvatne i prihvatljive analize sigurnosti na magistralnim cestama FBiH, koja podrazumijeva identifikaciju opasnih mjesta, odnosno crnih točaka, prikupljeni su podaci za svih deset županija FBiH, odnosno 68 policijskih stanica.

Predstavljanju studije nazočili su predstavnici JP Ceste FBiH, županijskih ministarstava unutarnjih poslova, Fakulteta za promet i komunikacije i drugi.

Programom modernizacije cesta u FBiH koji implementira JP Ceste FBiH d.o.o. predviđena je sanacija i rekonstrukcija crnih točaka iz ove studije, priopćeno je iz JP Ceste FBiH.

(www.jabuka.tv)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.