CCI: Snažan utjecaj politike pri zapošljavanju u javnim poduzećima

Na razini Federacije BiH postoji 48 javnih poduzeća koja zapošljavaju najmanje 22.000 radnika, te koja imaju 4,2 milijarde KM poslovnih prihoda godišnje i 5,2 milijarde KM duga, rezultati su istraživanja Centara civilnih inicijativa (CCI) kojim je obuhvaćeno poslovanje javnih poduzeća u nadležnosti Federacije BiH u razdoblju od 2010. do 2019. godine.

Kada je riječ o javnim poduzećima na razini Federacije BiH, najveća ukupna dugovanja imaju Elektroprivreda BiH sa zavisnim društvima skoro 1, 2 milijarde KM, Autoceste FBiH 1 milijardu KM, Željeznice FBiH 771 milijun KM, Ceste FBiH 475 milijuna KM) te Elektroprivreda HZ HB 439 milijuna KM, priopćio je CCI.

U isto vrijeme, najviše zaposlenih imaju Elektroprivreda BiH sa zavisnim društvima 11.127 zaposlenih, BH Telecom 3.242 zaposlenih, Željeznice FBiH 3.102 zaposlena, RMU Banovići 2.910 zaposlenih te BH Pošta 2.314 zaposlenih.

Snažan utjecaj politike na zapošljavanje rukovodećih kadrova u javnim poduzećima rezultira time da javna poduzeća najčešće djeluju u interesu stranke, umjesto u interesu društva, navodi se dalje u priopćenju.

U razdoblju od 2010. do 2020. godine u 14 javnih poduzeća za koja su CCI prikupio podatke, poziciju direktora i direktorica je obnašalo 46 osoba, a za 78 posto njih je utvrđena stranačka povezanost.

Posebno zabrinjava podatak da je većina ovih direktora, odnosno direktorica imenovano u razdoblju kada je stranka ispred koje su imenovani bila dio vlasti u FBiH, smatraju u CCI-u.

Zbog navedenog je formirana i radna skupina s predstavnicima zakonodavne vlasti na razini Federacije BiH s kojim je CCI u prethodnom razdoblju radio na izradi preporuka za oslobađanje javnih poduzeća od utjecaja politike koje su predstavili na konferenciji za medije u Mostaru.

Zastupnica DF-a u Zastupničkom domu PFBiH Mara Đukić izjavila je kako su javna poduzeća svih ovih godina izborni plijen političkih stranaka i da su to mjesta gdje su one nekontrolirano zapošljavale svoje kadrove i time narušavala rad javnih poduzeća do granica bankrota.

Đukić smatra kako javna poduzeća treba hitno depolitizirati kako bi se poboljšao njihov rad i efikasnost.

Da bismo utvrdili radi li neko poduzeće u interesu građana i građanki, s obzirom na to da se radi o resursima građana, a ne pojedinaca ili političkih stranaka, potrebno je da nadležne institucije za rad javnih poduzeća obavljaju kontrolu nad njihovim radom, rekao je zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu PFBiH Elvir Karajbić.

U ime Doma naroda PFBiH zastupnica Naše stranke Mirela Trepanić-Grbešić istaknula je važnost toga da javna poduzeća građanima i građankama pružaju kvalitetne javne usluge.

Mi moramo dopustiti da se javna poduzeća razvijaju, a ne da propadaju, a propadaju zbog politika koje su umiješale svoje prste u njihov rad. Ukupna dugovanja premašuju dobit javnih poduzeća, a trebalo bi poslovati na način na koji bi građani i građanke bili ponosni zbog kvaliteta usluga koje pružaju, poručila je Trepanić-Grbešić, priopćeno je iz CCI-a.

(www.jabuka.tv | Foto: CCI)


16 komentara

  • toliko je snažan da se uhljebi zaposle a potom se raspiše natječaj pogodan za tu osobu i natječaj traje dva ipo mj.
    Zatim na polaganje ide ko se javio na natječaj s tim da bude 10 pitanja od kojih zna se ta pogodna osoba koja već “RADI” normalno ima uvid već i normalno “ona ” zadovoljava
    ŠIROKI BRIJEG

  • Nije istina posa dobiju oni koji su naj bolji danas se samo znanje gleda prija se posa dobiva preko partije danas se gleda samo znanje strucnost

  • Budući je Sotona izrazito napalo/la baš na obitelj, svom silom paklenom, treba dok je još vrijeme i dok se u mogućnosti jer kraj se bliži i samo što nije a znakovi vremena su tu i to se baš vidi, situirati dakle bližu i daljnju rodbinu, u mnoga koljena, ako se dakle ikako u mogućnosti. Treba se snaći, i ne treba izostvaljati rodbinu od male braće i uzoritih prečasnih. Snažne obitelji su pokretač, i kada bi ih bilo 200 na kvalitetnim državnim jaslama, gdje su dotacije i donacije, to bi pokrenulo opći progres i procvat u čitavome društvu, protiv sotone, od koje ove obitelji sa rednim brojevima 201, 202, 203 samo zavide i jalne su, propadaju u zlu, jer nemore sve zapast. Bvb i btb glori aleluja

  • Zanima me zasto gruntovnica u Sirokom ne radi srijedom i petkom , a ostala tri dana radi do 12.Kako moze onaj ko radi kod privatnika uzet dokumente iz te ustanove?Fali li tamo djelatnika ?Ako fali , ima u mene nezaposljenih s fakultetom i eto , raspisite natjecaj stizu moji.

  • Zato pola rakitna radi u elektri a pola cuva krave svaka cast ovim zadnjim jer rade da prezive a ovi gornji nerade i zive

  • A mene zanima zašto ljudi iz širokog idu u Grude vaditi nalaze i slikati se i sve ostalo poslepodne svakog dana. Valjda u Širokom nema tko raditi drugu smjenu, fali ljudi, ne završava niko te teške medicinarske škole kao u Grudama..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.