CCI: Javne institucije krše zakone, posljedice snose građani

Revizori u FBiH prije nekoliko mjeseci završili su s objavom revizorskih izvještaja u kojima su utvrđene brojne nepravilnosti u radu javnih institucija.

Međutim, odgovora prema Federalnom uredu za reviziju od pojedinih institucija u vezi poduzetih aktivnosti za otklanjanje nepravilnosti još uvijek nema, navodi se u priopćenju Centra civilnih inicijativa.

Iz te organizacije navode da su, po zaprimanju izvještaja, revidirane institucije bile zakonski obvezne da u roku od 60 dana dostave svoje odgovore prema Uredu za reviziju o radnjama poduzetim na otklanjanju identificiranih neregularnosti i propusta u njihovom radu, ali je osam institucija ignoriralo ovu zakonsku odredbu.

Radi se o sljedećim institucijama: Zavod zdravstvenog osiguranja USK, Javno preduzeće “Lokom“ d.o.o. Sarajevo, Općina Trnovo, Javno komunalno preduzeće „Visoko“ d.o.o Visoko, „Zrak“ d.d. Sarajevo, Rudnik mrkog uglja Banovići d.d. Banovići, Javno komunalno poduzeće „Čistoća“ d.o.o. Široki Brijeg te Općina Ravno.

Zavodu zdravstvenog osiguranja USK, Općini Ravno i Općini Trnovo ovo je nastavak loše prakse, s obzirom da su svoju zakonsku obavezu prekršili i kada je ranije provedena financijska revizija ovih institucija, navodi se u priopćenju CCI-ja.

U revizorskim izvještajima za ovih osam institucija CCI je, kako se dodaje, utvrdio značajne nepravilnosti u radu i trošenju javnog novca zbog čega nijedna od njih nije dobila čisto pozitivno mišljenje.

Nemaran odnos prema povjerenim javnim sredstvima te neispunjavanje zakonske obaveze pokazuju neodgovornost i nedosljednost rukovoditelja navedenih institucija u rješavanju istaknutih problema. Zbog svega navedenog je izuzetno važno da nadležne institucije u skladu sa svojim ovlaštenjima reagiraju na kršenja zakona te preispitaju odgovornost rukovoditelja navedenih institucija – poručili su iz CCI.

U Širokom Brijegu održan sastanak o korupciji pri zapošljavanju, evo što je zaključeno

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.