Velika kriza u Etiopiji, Marijini obroci pokrenuli akciju za pomoć

Potaknuti gorućim problemom suše, raseljavanja i brutalnih sukoba u Etiopiji, ove korizme kampanjom „Kriza u Etiopiji” (u razdoblju od 19. 2. do 31. 3. 2024.) iz Marijinih obroka potiču na razmišljanje o milijunima djece koja su zbog fizičkih i psihičkih ožiljaka propustila godine školovanja, te se trenutno suočavaju s kriznim razinama nesigurnosti opskrbe hranom.

U izvješću UN-a iz siječnja 2024. godine, procjenjuje se da će za više od 10 milijuna ljudi u Etiopiji trebati osigurati hranu. Najteže pogođene regije su Tigray, Amhara i Afar.

Dvogodišnji građanski rat doveo je do nezamislivih razaranja, a nakon proživljenih grozota Etiopljani se sada suočavaju s ekstremnom gladi. Sudeći prema lokalnim izvješćima ako se uskoro ne dogodi velika međunarodna intervencija, rastuća glad bi mogla ugroziti milijune života i to u do sada neviđenim razmjerima.

Moramo se uhvatiti u koštac s ovom rastućom gladi da ne završi ubijajući tisuće, ako ne i milijune jer ako ne uspijemo riješiti problem, s vremenom, ono što se dogodilo 1985. bilo bi ništa u usporedbi s onim što bi se moglo dogoditi sada, poručuje je Getachew Reda, predsjednik Privremene regionalne uprave Tigraya.

Tijekom sukoba, zaraćene strane napale su i opljačkale škole u Tigrayu, a školski objekti su korišteni kao vojne baze ili su pretvoreni u skloništa za interno raseljene osobe te kao takve više nisu prikladne za obrazovanje. Milijuni djece iznenada više nisu mogli ići u školu, našli su se u zastrašujućim situacijama i često su morali bježati u kampove za raseljene, u nekim slučajevima u špilje ili druga skrovišta na otvorenom samo da bi preživjeli.

Čudo rođeno u Međugorju: Nekad uzgajivač ribe, danas hrani 2, 4 milijuna djece

Dok su škole bile zatvorene, program prehrane Marijinih obroka morao je biti pauziran, njihov nevjerojatni partner neumorno je radio u vrlo teškim okolnostima i uz podršku Marijinih obroka, svakodnevno dostavljao tople obroke za više od 30.000 raseljenih osoba koje su se skrivale u kampovima.

Posljednjih nekoliko mjeseci djeca se polako vraćaju u školske klupe i obrazovne ustanove, koje su vidno oštećene od granatiranja dok su školske kuhinje opljačkane. Ponovno su uspostavljeni i programi školske prehrane no godine napretka su uništene, nužna oprema je nestala te je stoga sada više no ikad potrebno osigurati obroke kao i samo obrazovanje, prenosi Bitno.net.

Potrebe djece u Tigrayu u Etiopiji za dosljednim obrocima i prilikom za učenje su ogromne. Zajedničkim naporima mogu se spasiti životi djece u Etiopiji koja umiru od gladi, posebno u Tigrayu. Samo 22 eura dovoljna su da se jednom djetetu na godinu dana osigura obrok u školi.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti putem e-maila: [email protected]

Prilikom uplate donacije potrebno navesti: Kriza u Etiopiji.

IBAN: HR7923600001102102666, SWIFT: ZABAHR2X.

Humanitarna udruga povezana s Međugorjem hrani više od dva milijuna djece u 19 zemalja svijeta

(www.jabuka.tv | Foto: Mary’s Meals)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.