Čavara: Ovaj ustroj države je preskup

”Činjenica je da je ovaj ustroj države, entiteta, a posebno Federacije BiH preskup. Mi nemamo gospodarstva koje može izdržati ovoliko razina vlasti,” izjavio je u razgovoru za novi broj magazina Dani predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Rješenja su, smatra on, jednostavna.

”Možemo napraviti od Federacije nekoliko regija koje ćemo zbog osjetljivosti odnosa konstitutivnih naroda i drugih skupina društva napraviti na istovjetan način i riješiti prava jednih koji su većina u tim regijama i onih koji su manjina”, kazao je on.

Komentirajući navode o razgovorima o preuređenju FBiH, koje čelnici SDA i HDZ-a najavljuju poslije lokalnih izbora, Čavara kaže da ti razgovori teku već duže vrijeme.

”Možda se sad u interesu predizborne kampanje priča kako su predsjednici Čović i Izetbegović napravili neki dogovor. Koliko znam, nema nikakvog konkretnog dogovora, samo se razgovaralo o potrebi racionalizacije državnog ustroja, smanjenju administracije, a o tome se razgovara kontinuirano.

Nama je ostala još obveza provedbe presude Suda iz Strassbourga, ostala nam je obveza provođenja odluka domaćih ustavnih sudova, znači, i po pitanju Mostara i o tome smo razgovarali kao o jednom paketu u kojem bismo definirali da svima, koji negdje osjećaju da nisu u poziciji da odlučuju o svojoj sudbini, riješimo strahove da će im neko drugi nametati rješenja koja njima ne odgovaraju.

Tako se radi u Mostaru i u Travniku i u čitavoj Federaciji. Mislim da postoje normalna rješenja, samo pitanje je kad shvatimo staje normalno rješenje, koliko će to prihvatiti oni koji ne žele normalno stanje”, rekao je Čavara za Dane.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Ovog čovjeka nismo vidjeli u javnosti od sastanka sa vlasnicima kladionica. Neka si ti nama presjedniče Federacije Marinko živ i zdrav a vi nama ne možete nikako biti skupi kad tako pošteno i časno radite svoje poslove,naravno mislim na političare.

  • Ukinuti Federaciju i državu podijeliti na tri Federalne jedinice, jednu sa Bošnjačkom većinom, jednu sa Hrvatskom većinom i jednu sa Srpskom većinom i ne bi bilo nikad više nikakvih problema u BiH.

Komentiraj: