Čapljina: Pomaže se mladima doći do prve nekretnine

U Gradskoj upravi Čapljina odlučili su se na uvođenje brojnih demografskih mjera, među kojima se kao najpopularnija izdvaja – subvencija mladima za kupovinu prve nekretnine.

Oko 250 tisuća mladih u BiH, prema procjenama, do 35. godine živi kod roditelja.

Rješavanje stambenog pitanja, nerijetko sa sobom nosi bojazan i glavobolje od dugoročnih kreditnih zaduženja.

I zato što se ne mogu osamostaliti, mnogi mladi napuštaju zemlju. A trend odlaska nije zaobišao ni Čapljinu.

Kada se kreće u novi život i osniva obitelj svaka marka dobro dođe. Zna to i Mijo Raič, koji je korisnik subvencije koju daje Grad Čapljina za kupovinu prve nekretnine postao prije dvije godine. Ovaj potez gradskih vlasti, kaže, uvelike mu je olakšao prve korake ka samostalnosti.

Živio sam tu u Višićima na selu, pa sam prešao sa ženom u grad, evo ovdje sam u ovoj zgradi stan uzeo. Svaka pomoć je u tom trenutku dobro došla, velik je spisak stvari i potreba koje tada treba isfinancirati i naravno da ovaj iznos uveliko pomaže da se taj period prebrodi, kaže Mijo Raič, korisnik subvencije.

Za razliku od prošlih godina kada je subvencija kupovine prve nekretnine iznosila 100 KM po kvadratnom metru stambenog prostora, ove godine zbog rasta cijena nekretnina, kažu nam u Gradskoj upravi, taj iznos će biti nešto veći.

Cijene stanova u Hercegovini neće padati

Pravo na subvenciju prve nekretnine imaju mladi sa područja Čapljine do navršenih 35 godina starosti, a sufinancira se do 75 metara kvadratnih stambene površine.

Do sada se 215 obitelji prijavilo i naravno da je zainteresiranost velika jer za jednu mladu obitelj to su pristojni novci koji će im pomoći prilikom kupovine prve nekretnine. Stanogradnja cvjeta, ali još uvijek je velik nedostatak stanova, kazao je za BHRT gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić.

Široki Brijeg: Stanova za iznajmiti je jako malo – ovo su im cijene

Ja osobno znam mlade obitelji iz drugih gradova, Stoca, Mostara, koji su zbog ovih mogućnosti koje se nude došli živjeti u Čapljinu. Stvarno, Čapljina se planski gradi, evo tu su i zelene površine. Dalje, prostornim planom predviđa se vrtić, škole, dodaje Raič.

Trenutno blizu 100 djece čeka na mjesto u vrtiću i, vidjevši sve to, mi smo se odlučili da pravimo novu zgradu vrtića sa jaslicama i za nekih mjesec dana ćemo raspisati natječaj, jer glavni projekt nam je pri samom kraju, objašnjava Vidić.

Evo koliko je iznosila prosječna cijena prodanih novih stanova u BiH

Za kupovinu prve nekretnine u Čapljini mogu se, osim mladih obitelji, prijaviti i pojedinci koji ispunjavaju uvjete natječaja i žele na taj način da se stambeno osamostale, piše BHRT.

Potražnja za novim stanovima u BiH i dalje velika

(www.jabuka.tv)

7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.