Capak: Mi epidemiolozi bi rado još strože mjere – Jabuka.tv

Capak: Mi epidemiolozi bi rado još strože mjere

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2.378 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 12.736. Među njima su 932 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 68 pacijenata, a preminule su 23 osobe.

O velikom broju novozaraženih te epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj u Dnevniku N1 govorio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Mi smo tek donijeli mjere, od jučer vrijede. Mi efekt mjera još ne možemo vidjeti, tek su jedan dan, očekujemo da će imati efekt. Nama skaču brojke preko 2.000, pa padnu ispod 1.000. Kad su velike brojke, svaki peak donosi veliku brojku. Nadamo se da će dati efekt i da će se krivulja početi izravnavati. To govore neki modeli i naši matematičari. Imamo rast dvostruki u odnosu na prije tjedan dana, ako gledamo tjedno to je veliki rast, ali još nije eksponencijalni, rekao je Capak.

Koliko je realan lockdown?

Mi epidemiolozi bi rado još strože mjere. Ali moramo imati u obzir da se radi o bogatim zemljama koji imaju rezerve i mogu si dopustiti nove lockdownove. Ovakve mjere se u ovom trenutku ne razmatraju, ali ako će brojke rasti dalje moramo razmatrati koje ćemo mjere uvesti. Ne trebamo ni ići do Njemačke, dovoljno je vidjeti Sloveniju.

Prijeđe li Hrvatska 450 zaraženih na 100.000 stanovnika slijedi li uvođenje policijskog sata kao u nekim drugim zemljama?

Nisam siguran da je 450 zaraženih na 100.000 stanovnika granica za policijski sat. Mi smo već razgovarali o tome, na raspolaganju nam je, ali zasad je nećemo uvoditi.

Danas će biti više testova a vjerojatno će i brojka pozitivnih biti veća nego danas, najavljuje Capak.

Svi koji su u samoizolaciji sada mogu 11. dan izaći iz nje, bez obzira kada im je počela.

Svima od momenta donošenja mjera, a to je jučer, moraju biti 10 dana u samoizolaciji. Samoizolacija je sada 10 dana. Građani koji izlaze iz samoizolacije moraju se još neko vrijeme držati dodatnih mjera, nositi maske, izbjegavati sastanke…, zaključio je Capak.

Hrvatska skratila samoizolaciju

(www.jabuka.tv | Foto: Cropix)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.