Čak 92,1 posto Hrvata posjeduje vlastiti stan ili kuću

Vjerovali ili ne, građani Rumunjske posjeduju uvjerljivo najviše nekretnina u Europi. Odmah iza Rumunjske su Litva i Hrvatska, u kojima u vlastitom komforu obitava više od 90 posto građana. Na drugom kraju nalazi se Švicarska u kojoj manje od 50 posto građana ima vlastiti dom. Prema posljednjim podacima Eurostata, Rumunjska ima najviše vlasnika nekretnina u Europi. U drugoj najsiromašnijoj članici Europske unije (nakon Bugarske) čak 96,6 posto građana živi u vlastitoj nekretnini.

Na drugoj poziciji sa stopom od 92,3 posto je Litva, a visoko treće mjesto na europskoj ljestvici rasprostranjenosti stambenog vlasništva drži Hrvatska, u kojoj 92,1 posto građana posjeduje vlastiti stan ili kuću.

S druge strane, bogata Švicarska nalazi se na začelju europske ljestvice. Većina Švicaraca živi u unajmljenom smještaju, a samo ih je 43,8 posto u posjedu vlastite nekretnine. U prosjeku 70,9 posto građana Europske unije ima u posjedu nekretninu za stanovanje. Znatno ispod prosjeka su Njemačka (53,4 posto) i Austrija (57,5 posto), dok su visoko plasirane Italija (72,9 posto) i Španjolska (82,7 posto).

Podaci Eurostata pokazuju potpuno različit odnos građana prema vlasništvu nad nekretninama, što je često odraz povijesnih okolnosti. Tako primjerice u Njemačkoj, unatoč visokom standardu, građani nisu skloni kupnji stanova jer su nakon Drugog svjetskog rata mnoge obitelji izgubile svoje kuće. Dakle kolektivni mentalitet Nijemaca ne povezuje vlasništvo nad nekretninom s nečim osobito vrijednim. S druge strane, u Njemačkoj je razvijena široka ponuda nekretnina za najam, uz povoljne financijske uvjete.

Situacija je potpuno drugačija u bivšim komunističkim zemljama u kojima većina obitelji posjeduje nekadašnje društvene (državne) stanove, a najam nekretnina je u pravilu loše uređen. (Tportal.hr)

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.