Čak 25 zemalja svijeta špijunira građane, među njima i Srbija

Srbija je jedna od 25 zemalja čija vlast koristi FinSpy softver za špijunažu svojih građana putem društvenih i ostalih komunikacijskih mreža, tvrdi New Yorik Times. Na listi zemalja koje su klijenti britanske kompanije Gamma Group koja proizvodi ovaj softver su, osim Srbije, i Australija, Bahrein, Bangladeš, Velika Britanija, Bruneji, Kanada, Češka, Estonija, Etiopija, Njemačka, Indija, Indonezija, Japan, Letonija, Malezija, Meksiko, Mongolija, Nizozemska , Katar, Singapur, Turkmenistan, Ujedinjeni Arapski Emirati, SAD i Vijetnam.

Kada je riječ o Srbiji, ovaj program je najvjerojatnije u vlasništvu nekih od obavještajnih službi (BIA, VOA, VBA), s obzirom da proizvođač tvrdi da se softver prodaje isključivo državnim vladinim agencijama za potrebe kriminalnih istraga.

To je navodno i osnovna namjena programa FinSpy – praćenje kriminalaca, i to najčešće pedofila, terorista, pripadnika organiziranih kriminalnih grupa, otmičara i trgovaca ljudima.

Iako Gamma Group nikad ne objavljuje podatke o svojim klijentima, spisak država kojima kompanija prodaje svoj softver pokazuje da postoji mogućnost njegove zloupotrebe i korištenja u svrhe koji izlaze iz okvira kriminalnih istraga.

U nekim od državama koje se nalaze na spisku klijenata kompanije ne postoje zakoni kojima se jasno definiraju pravila upotrebe ovakvih programa, tako da nije nemoguće da se umjesto za praćenje otmičara ili dilera droge softver koristi u političke svrhe.

FinSpy je prvi put primijenjen u Bahreinu. Softver je sličan trojanskim programima, a u računalo dospijeva putem zaraženog emaila.

On snima ekran, razgovore na Skype-u, uključuje mikrofon i kameru na računalu bilježi aktivnosti na tastaturi, sprema fotografije i dokumente sa računala i pametnih telefona i sve to naravno bez znanja vlasnika o tome.

Stručnjak za sigurnost Marko Nicović za srpske ‘Naše novine’ tvrdi da je ovaj program u Srbiji mogao dospjeti samo u ruke neke od obavještajnih službi.

‘Takve softvere svim tajnim službama prodaju velike države poput Amerike, Engleske i Njemačke’ kaže Nicović dodajući da iako BIA tvrdi da se u Srbiji prisluškuje samo 1.300 ljudi, on smatra da ih ima bar 10.000.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.