Čak 10 posto djevojčica u BiH se uda prije 18. godine

Broj djevojčica koje se udaju prije punoljetnosti u našoj zemlji iz godine u godinu sve više raste. Prema podacima UNICEF-a, 10 posto djevojčica u BiH godišnje se uda prije 18. rođendana.

Ovakvoj situaciji najviše pridonosi ekonomska kriza koja primorava siromašne obitelji da udaju svoje maloljetne kćerke kako bi ublažile svakodnevne životne muke, odnosno kako bi smanjile broj članova koje trebaju prehranjivati, donosi avaz.ba.

Napuštaju školu

Istraživanja Ombudsmena za djecu u BiH pokazuju da je u posljednjih pet godina više od 100 učenica u Federaciji BiH napustilo srednju školu zbog trudnoće i udaje, dok su 74 učenice u Republici Srpskoj učinile isto.

Također, prema podacima Ombudsmena, veliki broj djevojaka živi u izvanbračnoj zajednici prije navršene 16. godine i čeka da prijeđe starosnu granicu kako bi mogle podnijeti zahtjev sudu i da im u vanparničnom postupku bude odobreno vjenčanje prije punoljetnosti. Najčešće u brak stupaju 17-godišnjakinje koje su u drugom stanju i udaju se za punoljetne muškarce.

Amna Muharemović, šefica Ureda UN Womena u BiH, napominje da je prisunost maloljetničkih brakova zabrinjavajuća, ali je istovremeno i apel nadležnim službama i institucijama za traženje adekvatnih rješenja. Ona napominje da se posljedice maloljetničkih brakova oslikavaju na cijelo društvo, jer su majke od petnaestak godina istovremeno i same djeca.

„To su djeca koja rađaju djecu i može se očekivati da će i ta djeca, odrastajući u siromaštvu, ostati bez osnovnih elementarnih uvjeta za život. Udajom prije 18. godine djevojke bivaju uskraćene i prilike za daljnjim školovanjem i obrazovanjem“, kaže Muharemović.

Inače, UNICEF i UN rane udaje i brakove prije 18. godine oba partnera kvalificira kao povredu ljudskih i osnovnih prava djeteta.

Opasnosti poroda

Stručnjaci vjeruju da djevojčicama prijeti velika opasnost da će biti ozlijeđene ili izložene smrti jer im tijela nisu dovoljno razvijena da bi izdržala porod.

Komplikacije pri rađanju su najrasprostranjenije u toj starosnoj skupini i značajno se povećava rizik od smrti, prijevremenog porođaja, smrtnosti dojenčadi, kao i njihove preniske težine.

Također, anksioznost i depresija karakteristične su za djevojke koje maloljetne stupaju u brak te mogu imati posljedice od rane trudnoće koje se mogu prenijeti i na dijete.

Više od 50 milijuna djevojčica nevjesta

Premda je udaja maloljetnica zabilježena u cijelom svijetu, pa čak i u najrazvijenijim zemljama, najrasprostranjenija je u podsaharskoj Africi, južnoj Aziji i dijelovima Srednje Amerike.

Najveća stopa dječjih vjenčanja zabilježena je u Bangladešu, gdje se skoro 53 posto djevojčica udaje prije nego što napuni 15 godina života. Slijedi Nigerija, koja je dosegla 38 posto, zatim Čad s 35 posto te Etiopija i Indija s 31 posto maloljetnih nevjesta.

Prema Međunarodnom centru za istraživanje položaja žena (ICRW), u svijetu je više od 50 milijuna djevojčica nevjesta. Očekuje se da će brojka narasti na 100 milijuna u slijedećem desetljeću.

Također, u svijetu 70.000 djevojčica od 15 do 19 godina, prema UNICEF-u, umire tijekom trudnoće i poroda, a opasnost je velika i za novorođenčad, koja imaju više izgleda da budu slabije porođajne težine i nedonoščad.

Udala se u 15. godini

Jedna od najmlađih djevojčica koja se udala krajem prošle godine je i učenica osmog razreda u Srednjobosanskoj županiji. Ona je imala samo 15 godina, dok je njen muž punoljetan. Iako su je roditelji upisali u osmi razred, na većinu školskih sati nije dolazila te je na kraju prvog polugodišta imala više od 300 izostanaka, koje joj je razrednica opravdala nakon što je saznala da se njena učenica udala! Po završetku polugodišta djevojčica je prekinula osmogodišnje školovanje.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.