Širokobriježani digli paniku u Srbiji: Hrvati nam otimaju ćirilicu

Na ogradi Osnovne škole u Kočerinu kraj Širokog Brijega niknulo je 12 u kamenu isklesanih ćiriličnih slova visokih 1,4 metra, širokih metar i debelih 25 centimetara.

Nemalo je to iznenađenje za prosječnog čitatelja kojemu se Široki Brijeg može vezati uz svašta, ali vrlo teško uz – ćirilicu.

Pa sam se raspitao tko je to postavio i zašto, tko je klesao slova u hercegovačkom žestacu i s kojom nakanom. Svi mi u Kočerinu vele da o svemu tome najbolje zna Grgo Mikulić, ekonomist i direktor Turističkog ureda Široki Brijeg, pjesnik, knjižničar, klesar, kipar, etnolog, ljubitelj starina… Budući da je riječ o ćirilici, makar i “arvackoj”, ipak me prvo zagolicalo pitanje kako su Kočerinjani i Hercegovci, na glasu kao “žestoki” Hrvati, prihvatili ta monumentalna slova u središtu naselja.

‘U početku je bilo nevjerice i čuđenja, ali kad smo objasnili da se radi o starom hrvatskom pismu kojim je 1404. godine pisana i Kočerinska ploča, nadgrobni spomenik Vignja Miloševića, koja se čuva u crkvenom prostoru crkve u Kočerinu kao spomenik nulte kategorije, onda je sve sjelo na svoje. Radi se o tome da je forsiranje ćirilice u vrijeme dvije Jugoslavije kao srpskog pisma kod naroda stvorilo animozitet prema svakoj ćirilici, makar je ona, uz latinicu i glagoljicu, srednjovjekovno hrvatsko pismo, “arvacka ćirilica”, kako se spominje u dodatku Poljičkog statuta iz 1665. godine. Tako se dogodilo da smo s prljavom političkom vodom izbacili i dijete, koje sada spašavamo’ – kaže Grgo.

Ne bez ponosa Grgo ističe kako su i prije HAZU-a, koji je organizirao znanstveni skup o temi “Hrvatska ćirilična baština”, Širokobriježani shvatili značenje tog pisma u kulturnoj povijesti Hrvata. Do sada je isklesano i postavljeno 12 slova na dvije postaje. Preostalih 15 slova bit će postavljeno na još tri postaje. Sve će to biti osvijetljeno i vidljivo za sve prolaznike koji idu cestama Mostar-Split i Mostar-Tomislavgrad-Livno.

‘Slova pišemo u vrlo kvalitetnom hercegovačkom kamenu “rujan”, koji nam je poklonila tvrtka “Dubint – Kočerin”, rezali smo ga u firmi “AG Kamen”, a ja sam se uhvatio klesarskog posla’ – kaže Grgo.

Ali ne zaboravi spomenuti da je projekt napravila udruga “Stećak” i da su u dosadašnjem poslu najviše pomogli Vlada Republike Hrvatske, Vlada Federacije BiH i Zapadnohercegovačka županija. A neprocjenjivu stručnu pomoć imali smo od doktorice znanosti Marinke Šimić s Instituta za kroatistiku i slavistiku u Zagrebu.

‘Naš je cilj da hrvatska ćirilica u UNESCO-u dobije status nematerijalne svjetske kulturne baštine’ – dodaje Grgo.

No, sve to naišlo je na žestoke reakcije srpskih lingvista. Možda je najžešći bio jedan od vodećih lingvista, profesor Miloš Kovačević, koji kaže kako “Hrvati Srbima otimaju ćirilicu”. Na znanstvenom skupu u HAZU-u, održanom krajem 2012., podsjeća prof. Kovačević, iznesena je teza kako je “od 11. do 18. stoljeća na velikim dijelovima hrvatskog teritorija stanovništvo svoje kulturne potrebe izražavalo (i) ćirilicom”, te da se na srednjovjekovnim spomenicima “miješaju i ćirilica i glagoljica”. Kovačević to naziva “hrvatsko šminkanje prošlosti” i primjećuje da su se Hrvati tek u 2012. godini sjetili “svojega” pisma ćirilice zbog njihova puta prema EU-u, jer u Bruxellesu, kako kaže, žele imati pravo prvenstva nad jezikom i pismom s Balkana. (Slobodna dalmacija)

(www.jabuka.tv)

20 komentara

 • kad već preuzimate s drugih portala, barem doslovno prenesite članak, naslov je – SRBI u panici zbog spomenika u Širokom Brijegu…a ne širokobriježani!! ili je samo važno da vijest bude što skandaloznija da bude više klikova?

 • Slažem se. Neki dan su napisali Drama na Sljemenu: Skijašica prerezala vrat skijom. – e sad bi ljudi pomislili na krvoproliće, odsječenu glavu i sl.
  no istina je daleko od ovoga. skijašica je pješačila, nosila skije na ramenima, poskliznula se, pala i rasjekla BRADU, ima 3 konca, flaster i sutradan nastupila!
  Novinari idu na senzacionalizam!

 • nemogu da se orijentiram gdje dodje ovo al prava bi vjest ipak bila da je se ovo sranje urusilo il da ga doticni gospodin ako ga tako mozemo nazvat pokupi lijepo ovu lakrdiju i postavi ih sebi u dvoriste i nek im se divi dok je ziv.pozzz

 • Grgo je ukra 55 tiosuca maraka na ovom projektu. U skoli na Kocerinu wc nisi renovirali 0d 55 godine a mecu jebena slova. Ggro lopovvvvvvveeeeeeeeeeeeeeee.

 • U donjem desnom kutu postoji malo latinično slovo, pogledaj bolje sliku. A za ostale neandertalce neka malo izađu iz kuće osim kada idu u birtiju, pa kada se malo popiju skupe hrabrosti da napadaju odličnu ideju. Neka opere 550 000 maraka samo neka još nešto ovakvo smisli, ovo je dobra ideja, a i žalosno je za ovakav portal da o tome tek sada piše jer ova slova stoje tamo već 2mj.

 • ja se slašem sa milošom, šta će nam srpska slova, zna svako dite i svaka baba da je to srpsko pismo i on sad to meće na kočerin, komunjara, što ne stavi veliko slovo U

 • znači grgo ukrao ,pa znano je da su kroz povijest hrvatski vladari bili po krunom zapada i katoličke crkve povremeno neki bi se okretali i istoku pa je tako i ovo pismo dospjelo na ove prostore ,činjenicaje da je naše pismo latinica i sad izdvajat lovu da bi se potvrdilo da je nekoi vladar kroz povijest bio izdajica te se odricao zapada za račun istoka to znači da bi se domogao krune surađivao s vanjskim suradnicima je nepotrebno i u ovim vremenima glupo hajmo slavit svoje velikane

 • Kočerin je sada, bilo to nekom krivo ili ne, prepoznatljiv po ovim VELIKIM KAMENIM SLOVIMA
  Žalosno je što Kočerin nema vodovod.
  Kažu Grgo UKRAO, kome ?
  niko nije dao marku a slova su tu !!
  Za vodovod davano u 5-6 navrata novac i
  NITI JEDNA KUĆA NA KOČERINU NEMA VODOVOD

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.