Bunoza: Ne postoje zakonski preduvjeti za izručenje Mamića

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza ne može donijeti odluku o izručenju nekadašnjeg Dinamovog izvršnog dopredsjednika Zdravka Mamića Hrvatskoj, izvijestili su u utorak iz ministarstva pravde BiH.

Podsjetimo, Sud BiH je u nekoliko navrata odbio takvu mogućnost jer Mamić, uz hrvatsko, posjeduje i državljanstvo BiH.

Hrvatski magazin Nacional objavio je tekst, najavljen na naslovnici, o tome da hrvatski premijer Andrej Plenković šalje ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu kako bi s novoimenovanim ministrom pravde Davorom Bunozom (HDZ BiH) dogovorio izručenje bjegunca od hrvatskog pravosuđa Zdravka Mamića.

Mamić je pravomoćno osuđen na kaznu od 6 i pol godina zatvora zbog izvlačenje novca iz Dinama, te se protiv njega vodi i drugi sudski postupak.

U istom tekstu se navodi kako bi se na taj način umanjila uloga radikalne struje u HDZ-u, ali i riješilo pitanje upravljanja i utjecaja u Dinamu u kojem se dvije struje bore za prevlast. Dodaje se kako je Mamić bio pod zaštitom bivšeg ministra pravde BiH Josipa Grubeše koji se protivio njegovom izručenju.

Izručenje Mamića: Dovoljno je da Plenković nazove Čovića i ljubazno ga zamoli

U objašnjenju ministarstva pravde BiH, poslanom na upit o mogućnosti izručenja, navodi se kako ne postoje zakonski preduvjeti da se Zdravko Mamić izruči Republici Hrvatskoj kako bi tamo odslužio kaznu, što je tražilo hrvatsko pravosuđe.

Ministar pravde Bosne i Hercegovine (Davor Bunoza) ne raspolaže diskrecijskim pravom donijeti rješenje o dopustivosti izručenja ukoliko je Sud Bosne i Hercegovine utvrdio da nisu ispunjene zakonske (ugovorne) pretpostavke za izručenje, pa su, u tom pogledu, navedene tvrdnje o ‘dogovoru dva ministra o izručenju Zdravka Mamića pravno neosnovane, te samim tim i netočne, tvrdi se u odgovoru ministarstva.

U tri navrata dosad Sud BiH je odbacivao zahtjeve Hrvatske da se izruči Mamić. Izručenje državljana BiH i Hrvatske definirano je odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima i Ugovorom o izručenju između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Razlog za neizručenje je u tome što Zdravko Mamić uz hrvatsko posjeduje i državljanstvo BiH. Da bi se državljanin koji posjeduje dvostruko državljanstvo izručio drugoj državi o tome bi trebao donijeti odluku Sud BiH.

Ukoliko Sud Bosne i Hercegovine utvrdi da nisu ispunjene zakonske (ugovorne) pretpostavke za izručenje, ministar pravde Bosne i Hercegovine donijet će Rješenje kojim se odbija izručenje, stoji u objašnjenju.

(www.jabuka.tv | Foto: Denis Kapetanovic/Zeljko Lukunic/PIXSELL)

8 komentara

  • Za nekoga drugog bi bili ite kako zakonski preduvjeti.
    Nisam za to da se iko progoni ali sam protiv toga da se kriminal štiti.

  • Ali su navalili na čovjeka koji je ostavio klub u velikom plusu,nikad sekunde nikome nije ostao dužan.I sada nas svaki dan uvjeravaju da je taj čovjek kriminalac.Valjda kada je netko opljačkan nestane love,nema novaca a ovdje to nije slučaj.Znači država se toliko brine za jedan klub,a taj isti čovjek nije dužan ni porez ni ništa.

  • Za REALIST,ma daleko si ti od realnosti ti si ziher hajdukovac ma davno je tribalo sve uprave vašeg Hajduka u zatvor i zato blento muči

  • Koji zatucani likovi žive na našim prostorima ,za izvozit ih..Kaže lik Mamić ostavio Dinamo u plusu..Taj lik je samo iz Dinama izvukao stotine miliona kuna,da je taj novac uložen u Dinamo nebi imao jedan od najružnijih stadiona na svijetu..Isto tako rezultatski šta je Dinamo postigao za njegove ere ?Bili smo klub za ismijavanje dugi niz godina rušili rekorde u Evropi,osvajanje smješnog HNL i biti ispred raspalog Hajduka nije mjerilo ničega…Tek zadnje 2,3 godine se postiglo nešto u Evropi.. A koliko se novca zaradilo samo na transferima da je 10% uloženo u klub i stadion,Dinamo bi postigao puno veće rezultate..I da nije Mamić stvorio te igrače,nije on plaćao škole,on je samo koristio blagodati da je centralizirao Dinamo i bio vlasnik svih tih igrača,…Kontrolirao je i tko će i kada igrati za reprezentaciju,i na taj način dizao cijene igrača..Pitaj ga zašto nije uspio dok je bio direktor u Osijeku,Sesvetama,zašto su mu propale građevinske firme..Lako je biti uspješan kad ti grad plaća stadion,nogometne škole,kad su državne firme te financirale,a ti fino uzmeš lovu od prodaje igrača i još utajiš porez državi..Tom kvazi domoljubu,osuđenom lopovu,ratnom profiteru Dinamo je bio samo bankomat..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.