WHO upozorava na egzodus zdravstvenih radnika iz siromašnih zemalja

Siromašnije zemlje sve više gube zdravstvene radnike u odnosu na bogatije, jer ovi potonji nastoje ublažiti gubitke vlastitog osoblja od pandemije COVID-19, ponekad kroz aktivno zapošljavanje, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Trend da medicinske sestre i drugo zdravstveno osoblje napuštaju dijelove Afrike ili jugoistočne Azije radi boljih prilika u bogatijim zemljama na Bliskom istoku ili u Europi već je bio u tijeku prije pandemije, ali se otada ubrzao, priopćila je agencija UN-a za javno zdravstvo, kako se globalna konkurencija zahuktava.

Zdravstveni radnici su kičma svakog zdravstvenog sustava, a ipak 55 zemalja s nekim od najkrhkijih zdravstvenih sustava na svijetu nema dovoljno, i mnoge gube svoje zdravstvene radnike zbog međunarodne migracije, izjavio je Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO.

On je mislio na novu listu ranjivih zemalja WHO koja je proširena za osam novih država otkako je zadnji put objavljena 2020. To su Komori, Ruanda, Zambija, Zimbabve, Istočni Timor, Laos, Tuvalu i Vanuatu.

Jim Campbell, direktor odjela za zdravstvenu radnu snagu Svjetske zdravstvene organizacije, rekao je novinarima da su mjere zaštite za zemlje na listi WHO važne kako bi mogle nastaviti da se obnavljaju i oporavljaju od pandemije bez dodatnog gubitka radnika zbog migracije.

Oko 115.000 zdravstvenih radnika preminulo je od Covida širom svijeta tijekom pandemije, ali je puno više njih napustilo svoju profesiju zbog preopterećenosti i depresije, rekao je on.

Kao znak napetosti, protesti i štrajkovi su organizirani u više od 100 zemalja od početka pandemije, dodao je on, uključujući Britaniju i Sjedinjene Američke Države.

Moramo zaštititi radnu snagu ako želimo osigurati da stanovništvo ima pristup zdravstvenoj zaštiti, izjavio je Campbell.

Upitan koje zemlje privlače više radnika, rekao je da su to bogate zemlje OECD-a i zaljevske države, ali je dodao da se konkurencija između afričkih zemalja također pojačala.

WHO kaže da nije protiv migracije radnika ako se njome bavi na primjeren način. U 2010. godini objavila je dobrovoljni globalni kodeks prakse o međunarodnom zapošljavanju zdravstvenog osoblja i pozvala svoje članice da ga slijede, prenosi Reuters.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Ovi ljevicarski postavljeni marksist i terorist iz Etjopije na slici, tkoji jos nije ni doktor za zdravlje trebao biti po hitno iza resetaka. Dobio je od Wall Streeta zadatak da pandemijskim ugovorom ukine samostalnost drzava i da postavi zdravstvenu globalnu diktaturu za transhumanizaciju covjecanstva. Iz ustava WHO su vec ljudska prava izbrisana. Ako slobodne 193 drzave tkoji su clan WHO padnu kroz svoje politicke prestavnike i potpisu taj globalni planirani ugovor, gotovo je sa svim ljudima na svijetu. Ni jedna drzava nebi imala samostalnost ni svoj ustav. Ta ne drzavana organizacija zvana WHO dobiva najvecu potporu kroz SAD. Najvise novca dobiva WHO od SAD pudlice Njemacke i kroz privatnu ustanovu GAVI od Bill Gatesa, tkoji zeli cijelo covjecanstvo “procijepiti”. Boze sacuvaj.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.