Bugari zbog špijunaže tjeraju dva ruska diplomata

Bugarska će vjerojatno protjerati dva ruska diplomata koji su osumnjičeni za špijunažu, rekla je danas bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharieva.

Dobili smo pisma tužitelja s njihovim navodima, rekla je Zaharieva.

Poduzet ćemo postupke koje moramo i vrlo vjerojatno ćemo ih proglasiti za “personae non gratae”, dodala je Zaharieva i najavila da će zbog toga večeras pozvati ruskog veleposlanika u Sofiji.

U odvojenoj izjavi su bugarski tužitelji rekli da je prvi tajnik konzularnog ureda ruskog veleposlanstva u Sofiji upleten u špijunažu od 2017. i da je tražio informacije o izbornom procesu.

Drugi diplomat, koji je radio ruskom trgovinskom predstavništvu u Sofiji, prikupljao je informacije o energetici i energetskoj sigurnosti od listopada 2018., a neke od njih su bile državne tajne, rekli su tužitelji.

Bugarska, članica NATO-a i EU-a koja tradicionalno gaji bliske veze s Rusijom, jednog je ruskog diplomata protjerala u listopadu i odbila je dati vizu ruskom vojnom atašeu.

Moskva je danas objavila da pridržava pravo odgovoriti Bugarskoj na protjerivanje dvojice ruskih diplomata, izvijestila je agencija RIA.

Ruske novinske agencije izvijestile su da je Bugarska dvojicu diplomata proglasila nepoželjnim zbog navoda da su špijunirali.

(Hina)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.