“Brojač obećanja” stigao u Mostar

Nakon Banja Luke, Bijeljine i Tuzle, “brojač obećanja” stigao je i na jug naše zemlje, u Mostar. U okviru kampanje “16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja” postavljen je danas u Mepas Mall-u, a svi građani i građanke pozvani su da, u sljedeća dva dana, pritiskom na gumb daju svoj glas za sprječavanje nasilja.

Cilj kampanje, koju pod sloganom Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama u Bosni i Hercegovini provodi UN Women, u suradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova, Gender centrom Federacije BiH i Gender centrom Republike Srpske, je podizanje svijesti javnosti o problemu nasilja u našem društvu. Naime, svaka druga žena u Bosni i Hercegovini nakon 15. godine iskusila je neki oblik nasilja. Istraživanja pokazuju da su izvršitelji nasilja nad ženama najčešće intimni partneri ili članovi porodice te da je psihološko nasilje u našem društvu najzastupljeniji oblik nasilja, priopćeno je iz udruge UN Women.

Izradom specijalnoga „brojača obećanja“, koji tijekom 16 dana aktivizma simbolično prikuplja obećanja građana i građanki za isključenje nasilja, poslana je poruka kako svatko od nas ima ulogu da vidi, prepozna i reagira na nasilje te sudjeluje u stvaranju boljega i pravednijega društva za sve.

„Ideja je bila da animiramo što veći broj žena i muškaraca da sudjeluju u podizanju svijesti o postojanju nasilja nad ženama i djevojčicama u našem društvu, i brojač je tu da ih podsjeti da je i njihov glas bitan u promjeni ukupne percepcije javnosti. Kampanja je počela u Banja Luci, nastavila se u Bijeljini i Tuzli, i u proteklom periodu, točnije za šest dana, 6476 osoba dalo je svoj glas za isključenje nasilja. Ovim putem pozivam sve građane i građanke Mostara da posjete Mepas Mall i pritisnu gumb na brojaču, daju svoje obećanje i tako podrže kampanju“, izjavila je Aleksandra Kuljanin, službenica za komunikacije UN Women ureda u BiH.

“Brojač obećanja” bit će postavljen u Mepas Mallu 4. i 5. prosinca , a glasati se može od 10 do 20 sati. Potom brojač putuje u Sarajevo, na konačnu destinaciju, gdje će, do završetka kampanje, u BBI Centru građani i građanke glavnoga bh. grada imati priliku reagirati i isključiti nasilje nad ženama i djevojčicama.

Podsjećamo, u okviru kampanje, od 25. studenoga, Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. prosinca, Međunarodnoga dana ljudskih prava, planirane su i brojne edukativne aktivnosti. Kampanju su podržali i muškarci iz javnoga života BiH; boksač Damir Beljo, nogometaš Miroslav Stevanović, pjevač Halid Bešlić, novinar Ognjen Blagojević i komičar Filip Andronik, koji su putem video poruka pozvali na isključenje nasilja.

Svi oni koji nemaju priliku dati svoje obećanje protiv nasilja putem brojača, mogu to učiniti putem web stranice www.iskljucimonasilje.ba.

(www.jabuka.tv)
2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.