Kamion budućnosti: Nikola želi biti ‘Tesla među kamionima’

Ono što je danas Muskova Tesla među automobilima, to na tržištu kamiona želi postati Nikola Motor Company. Ova je kompanija još prije nekoliko mjeseci najavila ‘kamion budućnosti’, a ovoga tjedna i službeno su predstavili model Nikola One, koji bi se na američkim cestama trebao pojaviti 2020. godine.

Performanse koje su iz ove kompanije najavili su fantastične – elektromotori snage oko 1000 konja (kao pogonsko gorivo za baterije koriste se vodikove gorive ćelije) koji kamion od 0 do 60 milja na sat (skoro 100 km/h) mogu ubrzati u samo 30 sekundi te maksimalni doseg od oko 1.900 kilometara, a treba izdvojiti i fantastičan futuristički dizajn kamiona, prenosi Zimo.dnevnik.

Trenutno najveći problem ovakvim vozilima predstavlja nedostatak infrastrukture, a iz Nikola Motor Companyja napominju kako bi već od 2018. godine trebali početi s izgradnjom velike mreže stanica za punjenje diljem SAD-a i Kanade tako da, kada se Nikola One pojavi na cestama, njegovi vozači ne bi trebali imati problema s opskrbom goriva.


Prilikom službenoga predstavljanja kamiona, izvršni direktor kompanije Trevor Milton rekao je kako su trenutno u pregovorima s nekoliko američkih saveznih država oko lokacije izgradnje tvornice kamiona s kojom će se otvoriti tisuće radnih mjesta. Dodao je i kako, osim što žele pokrenuti revoluciju na tržištu kamiona, Nikola Motor Company želi utjecati na smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima i popularizirati zelenu energiju.

Milton je pripremio i poseban poslovni model najma ovih kamiona – njihovi vlasnici tijekom 72 mjeseca plaćat će između 5 i 7 tisuća dolara mjesečno, u što će biti uključeno besplatno punjenje na stanicama, garancija i održavanje, a za prodaju i održavanje bit će zadužena kompanija Ryder System koja ima oko 800 servisnih centara diljem Sjeverne Amerike. Dosadašnje prednarudžbe (čija je vrijednost dosegla skoro 3 milijarde dolara) pokazuju kako postoji veliki interes za ovim vozilima te kako bi kamioni poput Nikole One zaista mogli biti budućnost ove industrije.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.