Brnabić na otvaranju Šantićevih večeri: Mostar je europsko raskrižje kultura

Premijerka Srbije Ana Brnabić otvorila je 102. izdanje tradicionalne kulturne manifestacije “Šantićeve večeri poezije”.

Mostar je poseban grad u svakom smislu. Grad kompleksne prošlosti i povijesti. Također sa emotivno mnogo naboja, ali grad koji je u pravom smislu te riječi europsko raskrižje kultura raznih utjecaja, vjera i svega onoga što se može naći na europskom kontinentu. I u tom smislu, koliko god to problema je moglo stvoriti, što smo nažalost mogli vidjeti u bliskoj ali i daljoj prošlosti, to je ogroman potencijal kojeg je Aleksa Šantić vidio i to je ono što je njega najviše inspiriralo, kazala je tom prigodom Brnabić.

Po njezinim riječima, kada govorimo o njegovoj poeziji onda govorimo o čovjeku kojem je domovina bila glavna muza i glavna inspiracija, ljubav prema domovini i ljubav prema svim narodima s kojima je živio u Mostaru.

Pošto nam je prošlost tako kompleksna, ja otvarajući ove večeri mogu samo reći ono što je Šantić govorio, a to je da je pred nama svijetla budućnost, kazala je Brnabić, poručivši kako je Šantić imao vjere u budućnost što se i vidi po njegovoj najpoznatijoj pjesmi “Ostajte ovdje”.

Ocijenila je kako na pomirenju treba mnogo i uporno raditi te da je najvažnije da se u to pomirenje iskreno vjeruje.

Predsjednica Srpskog prosvjetno-kulturnog društva (SPKD) Prosvjeta Mostar Sanja Bjelica Šagovnović kazala je kako je Aleksa Šantić postavio temelje suvremene kulture u Mostaru, te da “Šantićeve večeri poezije” čuvaju i njeguju srpsku kulturu u Mostaru i slažu kulturni mozaik multietničkog Mostara.

Šantićeve večeri svake godine iznova su nam posjetnik na poruke koje nose Šantićeve pjesme koje je i on sam živio, a to su ljubav, tolerancija i jedinstvo. Naša želja je da kulturom gradimo mostove i uspostavljamo pokidane veze. Nadam se da smo svi zajedno večeras ugradili barem jedan kamen u taj most, poručila je Bjelica Šagovnović.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić kazao je kako su Šantićeve poruke aktualne i danas.

One su životne, ljudske i ohrabrujuće, ali isto tako i opominju, kazao je Kordić.

Poručio je kako je obaveza svih “nas da gradimo odnose u ovom gradu, čuvamo svoj grad i gradimo bolju budućnost”.

Inače, na otvaranju kulturne manifestacije “Šantićeve večeri poezije” nazočili su predstavnici diplomatskog kora Srbije i Hrvatske, te predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života Mostara i Hercegovine. Kulturna manifestacija trajat će do 16. listopada, a odvija se u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva “Gusle”.

Ana Brnabić na Starom Mostu: “Nestvarno”

(Fena)

4 komentara

  • Ljubav, tolerancija i jedinstvo – izvinite ali to kod Srba nema. Pokušali ste osvojit Mostar i protjerat Hrvate, sad bi bio red da čujemo od vas jedno veliko izvinjenje.

  • Što više večeri poezije, kulture, festivala, tradicije, spektakla, koncerata, umjetničkih radionica, open concept-a, titula, prvijenaca, uspješnica, nastojanja i svijetla budućnost je, malo je reći, zagarantirana.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.