Britanci zbog pogrešnog korištenja Excela krivo brojili zaražene

Velika Britanija krivo je brojila zaražene koronom.

Kako piše BBC, zbog tehničke pogreške u sustavu izgubljeni su podaci o oko 16.000 potvrđenih zaraza koronavirusom.

Pogreška je značila da se onima kojima je potvrđena zaraza koronom nije tražilo kontakte, ali im je rečeno da su pozitivni.

Ministar zdravstva Matt Hancock izjavio je da se takva pogreška “nije smjela dogoditi”

Greška u britanskom zdravstvenom sustavu bila je prisutna od 25. rujna od 2. listopada, prijavljeno je oko 16.000 manje pacijenata oboljelih od covida nego što ih je zaista bilo.

Analiza je pokazala da je do greške došlo zbog pogrešnog korištenja Excela. Naime, u Excelov dokument su bilježili službene podatke o oboljelima, da bi nakon nekog vremena limit stupaca unutar samog softvera dostigao limit, a to je 16.384 stupca i 1.048.576 redaka. Analiza je pokazala da je retke u slučaju zaraze koronom bilo nemoguće ispuniti, jer ih je u Velikoj Britaniji manje od milijun, pa je izgledalo da je Excel datoteka bila popunjavana po stupcima.

Jednom kad je u dokumentu bio dosegnut limit stupaca, dokument je jednostavno prestao primati nove zapise, što je dovelo do pogrešnog broja, pa tako i izvještavanja javnosti o novim slučajevima zaraze u navedenom razdoblju.

Osim pogrešnog izvještavanja, ovaj propust uzrokovao je i probleme u procesu traganja za kontaktima zaraženih, pa je su tako “ugroženi životi više tisuća ljudi”, rekao je Jonathan Ashworth čelnik Laburističke stranke zadužen za zdravstvena pitanja.

Tehnički problem sada je otklonjen, javili su Engleski zavod za javno zdravstvo (PHE) i zdravstveni sustav (NHS).

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.