Britanci pomažu u pomlađivanju Oružanih snaga BiH

Program prijema i obuke časnika Oružanih snaga (OS) BiH, koji se provodi uz potporu Velike Britanije, bio je glavna tema razgovora tijekom današnjeg posjeta izaslanstva Oružanih snaga Velike Britanije vojarni u Travniku.

”Zajedno smo naporno radili da moderniziramo i pomladimo časnički zbor Oružanih snaga (OS) BiH. Zadovoljstvo mi je vidjeti kako se biraju i obučavaju novi časnici, kroz proces koji je blisko modeliran sustavu britanske vojske, kako bi se osigurali visoki standardi i transparentnost”, kazao je novinarima zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Gordon Messenger, nakon što se u Travniku sastao s predstavnicima Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, te nazočio vježbama polaznika obuke.

Messenger je istaknuo da BiH može biti ponosna na svoje Oružane snage, ističući njihovu profesionalnost u misijama u Afganistanu, kao i doprinos spašavanju života tijekom poplava u BiH 2014. godine.

Ocjenjujući kako uvijek ima prostora za poboljšanje, Messenger je istaknuo da s tim ciljem Velika Britanija od 2013. godine podupire program odabira i obuke časnika Oružanih snaga BiH.

”Osam posto časnika je prošlo kroz ovaj program, a i ove godine će Oružane snage BiH tražiti 74 nova regruta”, naglasio je Messenger, dodajući da će natječaj za prijem novih polaznika obuke bit otvoren u ponedjeljak.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš kazala je kako program prijema i obuke oficira ne bi bio moguć bez potpore Velike Britanije.

”Jako je bitno da izaberemo mlade koji će, ne samo voditi Oružane snage i Ministarstvo obrane, nego i predstavljati BiH u svijetu. Zbog toga je ovaj proces selekcije jako bitan, ali i da u daljnjoj edukaciji povedemo računa o njihovoj lojalnosti i istinskoj opredijeljenosti za proces pridruživanja euroatlantskim integracijama”, kazala je Pendeš.

Pendeš je istaknula da je ovaj program samo dio dobre suradnje dviju zemalja, pojašnjavajući da je nekolicini mladih iz BiH omogućeno školovanje na prestižnim akademijama u Velikoj Britaniji, dok će u Centar za mirovne operacije u Butmiru uskoro doći nekoliko pripadnika britanskih Oružanih snaga.

U izaslanstvo Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske su, osim generala Messengera, bili su i veleposlanik Edward Ferguson i vojni izaslanik, pukovnik Paul Marshall.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.