Brendiranjem zaštititi cijenu eteričnoga ulja od smilja

Udruga proizvođača i prerađivača smilja na nedavnom sastanku u Mostaru, koji je organizirala Privredna komora FBiH, napravila je detaljan popis svih uzgajivača smilja, kako već podignutih nasada tako i planiranih plantaža, s ciljem postizanja sinergije između planske proizvodnje i kapaciteta za preradu.

Nekorektni proizvođači

Sastanak je upriličen nakon inicijative za brendiranje i zaštitu cijene eteričnoga ulja od smilja, a samim tim i zaštitu otkupne cijene svježe mase. U vezi s tim, ponuđen je i model suradnje između destilerija eteričnih ulja i poljoprivrednih proizvođača u preradi.

Prednost ovakvoga modela je zaštita cijene od 2,50 KM po jednom kilogramu svježe mase, čime će se postići i isplativost plantažne proizvodnje, kao i njezina budućnost. Modelom bi se također trebali onemogućiti “nekorektni proizvođači” da utječu na tržište, ali i da se štiti kvaliteta proizvoda koji je osnovna pretpostavka za brendiranje ulja.

Članovi Udruge informirani su i oko ideje o formiranju baze esencijalnih ulja na području Hercegovine te o organizaciji info-dana aromatičnoga i ljekovitoga bilja, koji je planiran za lipanj.

Također, uskoro će se uputiti zahtjev federalnom ministru poljoprivrede da se u program novčanih podrški obavezno uključe i kapitalna ulaganja u ruralni razvoj, konkretno za podizanje nasada smilja, nabavka destilerija, rekultivacija i okrupnjavanja zemljišnih kompleksa.

Otkupna cijena smilja u prošloj sezoni iznosila je između 3 i 3,50 KM, što je znatno manje u odnosu na prethodne godine kada je cijena dosezala i do 5 KM. Da uzgoj smilja u Hercegovini ima perspektivu, smatraju i u firmi Ljbilje, koja se godinama bavi uzgojem, otkupom i preradom smilja i drugoga ljekovitoga bilja.

Ulje i dalje čeka

– Cijenu smilja određuje cijena ulja na tržištu. To je burzovna roba pa cijena može varirati, zbog čega je u jednom trenutku iznosila 2.000 eura, a sad je nešto niža, naglasila je Slobodanka Dangubić iz firme Ljbilje.

Vrijedi spomenuti i da na području Hercegovine veliki broj uzgajivača smilja danas, gotovo godinu nakon ljetne berbe, ima veće količine ulja koje nisu uspjeli prodati. Na destilaciju u privatnoj režiji uz novčanu naknadu bili su primorani s obzirom na velike količine smilja i mali broj otkupljivača u ljeto 2016. Situacija se par mjeseci kasnije značajno popravila pa na jesen nije bilo problema prilikom prodaje.

(Oslobođenje.ba)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.