Bradvica: Ne možete promovirati ljepote Hercegovine, a posluživati bečku šniclu

Ni Čapljina se poput Mostara, Čitluka, Ljubuškog…, ne može pohvaliti turističkim postignućima u ovoj godini, a razlog je svima manje dobro poznat – pandemija koronavirusa.

U takvoj situaciji svaki pomak vrijedan je pažnje, pa toko i učinci projekta “Rimsko carstvo i vinske ceste”, istoimene udruge. Tek što je promotivni film o turističkim destinacijama objavljen na društvenim mrežama, stigla je i prva najava posjeta skupine turista.

Govoreći o projektu Dragan Bradvica voditelj ureda TZ Hercegovačko-neretvanske županije za Čapljinu i Stolac, kaže:

Rimske ceste kako se zove projekt, krenuo je prije pet godina. Najprije je formirana udruga Rimske ceste – Panonika, koja obuhvaća, Srbiju, Hrvatsku, Mađarsku i Rumunjsku. Prije dvije godine formirana je Ilirika, odnosno Ilirikum trail, u koju su ušle Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija, pojašnjava Bradvica, te razlaže:

Prezentiran je prvi dio filma, slijedi i nastavak. Mogu reći da smo mi veoma zadovoljni s obzirom da nikada na ovaj način nije vršena prezentacija ville rustice Mogorjelo. Već ima i rezultata. Za 27. listopada, najavila se grupa turista iz Albanije, kojoj je cilj upravo posjeta Mororjelu. Cijeli projekt je zamišljen da akcent bude na domaćem, autohtonom. Mi ćemo gostima koji će ručati u Mogorjelu, servirati hercegovačke specijalitete – uštipke, pršut, tri vrste sira, poslije će ići teletina ispod peke i na kraju kao desert palaćinke s džemom od smokava.

Sve domaće! Intencija je da se kroz ovaj projekta forsiraju obiteljska gospodarstva. Promovirat će se vina obiteljske vinarije Matić…, ističe Bradvica za Radio Čapljina, te na upit – je li iznenađen tako brzim učinkom filma, nastavlja:

Kako da ne. Bio sam u puno projekata, ali ni jedan nije odmah dao rezultata kao ovaj. Posebno me raduje da postoji mogućnost za proširenje i na ostale zemlje u projektu, a ne samo Albaniju. Pazite, pandemija korona virusa sigurno će dovesti do promjena u turističkoj ponudi. Prije smo gledali da dođe što više gostiju, sada je očito da su najbolji gosti oni koji su ti najbliži.

Vidite ove godine sezonu u Neumu spasili su domaći i gosti iz Srbije, koji su i dobri potrošači. To pokazuje da se ubuduće treba bazirati na goste iz najbližeg okruženja, pa onda ići dalje. Tome treba prilagoditi i turističku ponudu.

Ne možete vi promovirati ljepote Hercegovine, a služiti bečku šniclu, zagrebački odrezak i slično.

Ako želimo gosta, trebamo mu pružiti domaći ugođaj, užitak u domaćem, autohtonom, naglašava iskusni turistički djelatnik Dragan Bradvica.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.