Božinović otkrio kada bi Hrvati konačno mogli popiti kavu u kafiću

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović kazao je da će se, ukoliko se povoljna epidemiološka situacija nastavi, razgovarati o otvaranju i uvjetima otvaranja kafića 15. veljače.

Razgovarat ćemo. Vidjet ćemo pod kojim uvjetima, poručio je Božinović za RTL upitan može li se očekivati da se 15. veljače otvore ugostiteljski objekti.

Ustvrdio je da je Stožer civilne zaštite prvi za otvaranje ako brojevi novozaraženih i hospitaliziranih budu dobri te da se neće gubiti vrijeme oko odluke o otvaranju ako takva bude procjena.

Komentirajući kritike o nedosljednosti protuepidemijskih mjera, da se istovremeno dok se kafićima to ne dopušta, kava za van može kupiti u pekarama, trgovinama, benzinskim crpkama, Božinović je ponovio da ti objekti nisu zatvoreni jer prodaju esencijalne proizvode, a da su i ranije prodavali kavu, pa im sada nisu zabranili takvu prodaju.

Nije tu poanta u kavi za van nego u okupljanju. Vi kada dođete na benzinsku, natočite benzin, eventualno uzmete tu kavu za van, stavite u auto i vozite. A u kafić dođete sjesti, družiti se, a to je epidemiološki rizik, ustvrdio je Božinović, prenose agencije.

Božinović je kazao i da nema dvostrukih kriterija kod provođenja protuepidemijskih mjera, ustvrdivši da je policija uhitila vlasnika teretane koji je u ponedjeljak otvorio teretanu, unatoč zabrani rada, a da je na prosvjedu poduzetnika u srijedu u prvom redu brinula o javnom redu i miru.

Policija uvijek na ovakvim skupovima vodi, u prvom redu, brigu o javnom redu i miru i to im je osnovna zadaća. Naravno, kada imate nekoliko tisuća ljudi, to nije isto kao neka pojedinačna situacija. Policija je i u onom i u ovom slučaju postupila sukladno zakonu, kaže Božinović.

Božinović je ustvrdio da Hrvatska nije pogriješila kada se u nabavci cjepiva oslonila na zajedničku nabavku zemalja Europske unije, jer bismo u suprotnom, bili u puno nepovoljnijoj situaciji. Poručio je i kako Europa trenutno razgovara o nabavci ruskog i kineskog cjepiva, što je, prije svega, poruka AstraZeneci.

Ako Europa dopusti Rusima, a možda sutra i Kinezima, da uđu na europsko tržište (…), mislim da je to prije svega poruka AstraZeneci, ustvrdio je.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.