Bošnjačka Inicijativa za Stolac opet poziva na obračun s Hrvatima | Jabuka.tv

Bošnjačka Inicijativa za Stolac opet poziva na obračun s Hrvatima

Neposredno prije posljednjih lokalnih izbora 2016. godine u Stocu, bošnjačke stranke okupljene oko bošnjačke Inicijative za Stolac izdale su proglas kojim su nagovijestile mogućnost eskalacije nasilja gradeći izbornu platformu na mržnji prema Hrvatima i njihovim političkim predstavnicima.

Poslije se to pokazalo na dan izbora kada je prvi put u povijesti u Bosni i Hercegovini izborni proces posve prekinut nakon nasilja koje su upravo izazvali aktivisti okupljeni oko Inicijative.

Procjena je bila kako se jedino nasiljem može utjecati na promjenu rezultata izbora. Četiri godine poslije iz ove Inicijative gotovo identičan rukopis i gotovo identična poruka.

Dragi Stočani i Stočanke, kao što znate, za nekih 15 dana održat će se lokalni izbori 2020. Ovom prilikom želimo dati osvrt na političku situaciju u Stocu uoči samih izbora. Da bismo bili što jasniji, koristit ćemo termine ”Mi” i ”Oni”. Pod ”Mi” podrazumijevamo sve stanovnike općine Stolac koji su gradili Stolac, a pod ”Oni” podrazumijevamo stanovnike općine Stolac koji su ga rušili ili podržavaju one koji su ga rušili, tako započinje proglas objavljen na Facebook profilu Inicijative za Stolac, čiji je naglasak na podjelama, prije svega, međunacionalnoj.

Pri tome su naveli kako na izbore sve bošnjačke stranke izlaze jedinstveno, piše Večernji list.

Odmah moramo kazati da ”Mi” na izbore izlazimo jedinstveni. Svi ”Naši” koji se nalaze na listama jednako vole Stolac i jednako će se boriti za Stolac svi ”Naši” koji budu izabrani. Ne postoji nitko od ”Naših”, bez obzira je li neovisni kandidat ili je na listi neke od stranaka, da će izdati Stolac. Od posebne je važnosti da svi ”Naši” podržavaju neovisnog kandidata Zorana Turkovića. Zahvaljujući ovim činjenicama, možemo kazati da na izbore 2020. izlazimo jedinstveni, navodi se u objavi.

Dragi Stočani i Stočanke, kao što znate za nekih 15 dana održat će se lokalni izbori 2020. Ovom prilikom želimo dati…

Objavljuje Inicijativa za StolacČetvrtak, 29. listopada 2020.

Istina je, međutim, da SDA nema svoju listu, ali ih ima SDP BiH, kao i SBB BiH, odnosno Prva stranka te Platforma za progres. No, sve njih Inicijativa za Stolac nastoji prikazati kao ”svoje”, a onda se nastavlja kako možda ni ovoga puta ne uspije pobijediti kampanja mržnje, podjela i podizanja napetosti.

Postoje dva koncepta među ”Našima”. Jedan koncept je onaj koji ne vjeruje da se ”Oni” mogu pobijediti. Taj koncept se zalaže da ta neka određena stranka dobije jednog vijećnika u Općinskom vijeću Stoca i da taj vijećnik što više i što bolje kuka da smo ”Mi” ugroženi u Stocu. Taj koncept misli da se Stolac spašava tako, pustiti HDZ da vlada, a da ”Mi” što glasnije i što bolje kukamo. Činjenica da su neke naše stranke na listu stavile pet kandidata, a većina u Vijeću je devet, govori da te stranke ne žele pobjedu ni u primisli, a kamoli u stvarnosti, stoji u svojevrsnim uputama Inicijative za Stolac, čime se izravno upućuje poruka SDP-u BiH, koji ima 12 kandidata.

Oni navode kako ova Inicijativa zastupa koncept devet neovisnih kandidata, piše Večernji list.

Inicijativa za Stolac želi pobjedu, sanja dan kada će rušitelji Stoca biti poraženi, stoji u proglasu i tvrdi kako je pobjeda zajamčena ako se podrže neovisni kandidati. Glavni počinitelji nereda koji stoje iza Inicijative za Stolac na izborima 2016. godine nepravomoćno su osuđeni na zatvorske kazne.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

 • Na čijoj su strani oni koji su nakon rušenja hrvatskog sela Ravno 1991. godine, u Stocu pljeskom dočekali četničke (JNA) tenkove i zasuli ih karanfilima? Na čijoj su strani oni koji su se držali teze ratnog zločinca i prilivode Alije Izetbegovića “Nije ovo naš rat”? Svima im se popišasm (i ono drugo) na džamahiriju koju pokušavaju graditi. ZDS!

 • Sluge zove Smail-aga,
  Usred Stolca kule svoje,
  A u zemlji hercegovoj:
  “Ajte amo, sluge moje,
  Brđane mi izvedite,
  Štono sam ih zarobio robljem
  Na Morači vodi hladnoj.
  Još Duraka starca k tome,
  Što me hrđa svjetovaše
  Da ih pustim domu svome,
  Jer su, reče, vlašad ljuta;
  Oni će mi odmazditi
  Mojom glavom vlaške glave:
  Ko da strepi mrki vuče
  S planinskoga gladna miša.”

 • Tekst neman ikakve veze s naslovom…ovaj tekst suži jedino kao predizborna kampanja HDZ-a općine Stolac, a usput rečeno iz te općine su otišli skoro svi mladi koi nemaju člansku iskaznicu jer vlada potpuna besperpektivnost..puno gora nego u zapadnoj Hercegovini

 • Sa ovim muslimanima Stocanima stozernici cesto sjede u Maslini u Mostaru i dogovaraju sva kuhanja jer je tako dobro i jednima i drugima. Ciljano dizu tenzije pred izbore da bi profitirali i nasi i njihovi kriminalci.

 • Dok se narod kolje ovi što ga lože odlično žive na njegov račun. Nemojte biti naivni, nasjedati na ovakve predizborne gluposti i u ime nekog “višeg” cilja raditi protiv sebe. Izaberite onog za koga mislite da će vama i vašoj djeci omogućiti bolji standard, bolja radna mjesta, čistiji grad, bolju školu i bolnicu. Nemojte birati korumpirane kriminalce, birajte one za koje se nadate da će se boriti protiv kriminala, korupcije i lažnih diploma ako takvi uopće u nas postoje.

 • Pogriješili smo što nismo ostavili Stolac i Mostar do Neretve srbima. Sad je kasno da se kajem. Ko je mogao tada pretpostavit da su muslimani većinom džihadisti.

 • To su oni što su razbijali križeve po brdu a u isto vrijeme su pravili milion džamija u BiH. I Bakiru se ježi kosa kad vidi križ iznad Mostara.

Komentiraj: