Bosni i Hercegovini prijeti nestašica goriva

Ako se u sljedećih nekoliko dana ne normalizira problem s cisternama koje trebaju gorivom opskrbiti benzinske crpke u našoj zemlji, a koje su od ponedjeljka zaustavljene u luci Ploče, Bosna i Hercegovina mogla bi ostati bez naftnih derivata.

Loš imidž

Tvrdi ovo za “Dnevni avaz” Rasim Kadić, generalni direktor “Terminala FBiH”, navodeći da je sprečavanjem izvoza cisterni s naftom iz Hrvatske u BiH već stvoren loš imidž i za “Naftne terminale FBiH”, ali i cijelu BiH.

”Za sada je stanje zadovoljavajuće i nije nanesena neka velika šteta po “Terminale FBiH”. Ali, ako kolaps potraje, a uvoz nafte se ne stabilizira u sljedećim danima, moguće je da će doći do poremećaja na tržištu, što podrazumijeva prvo poskupljenje naftnih derivata, a kasnije ono najgore, totalnu nestašicu goriva u cijeloj BiH”, kaže Kadić za “Dnevni avaz”.

On se nada da će ovaj problem biti riješen što prije, jer se itekako može zakomplicirati situacija na naftnom tržištu BiH.

Sve stalo

Podsjećamo, kolaps u luci Ploče nastao je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Mediji u toj zemlji pišu da su cisterne zaustavljene u Pločama zbog kolapsa izvoznog carinskog sistema u Hrvatskoj, dok im i uvozni carinski sistem radi samo djelimično. Proteklih dana problem s ulaskom kamiona u BiH bio je otklonjen, ali još nije potpuno riješen. Mnoge cisterne i dalje ne mogu ući u BiH kako bi prevezle naftu na odredišta. (Dnevni avaz)

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.