Bosna i Hercegovina zadržala kreditni rejting

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor’s povećala je izglede kreditnog rejtinga sa stabilnih na pozitivne, i zadržala kreditni rejting Bosne i Hercegovine koji je u kategoriji “B”.

Obrazlažući poboljšanje izgleda kreditnog rejtinga sa stabilnih na pozitivne, analitičari ove agencije navode kako je posljednjih mjeseci došlo do veće političke stabilnosti u BiH, uz pravovremeno formiranje vlasti na državnoj razini, nakon općih izbora održanih u listopadu 2022. godine.

Pozitivan impuls je što je u prosincu 2022. godine BiH dobila kandidacijski status za članstvo u EU. Analitičari S&P-a očekuju da će gospodarski rast BiH u 2023. godini usporiti i iznosit će jedan posto, kao posljedica događaja u zemljama ključnim trgovinskim partnerima, dok je neto dug opće vlade na niskih 22 posto BDP-a na kraju 2022. godine, te se očekuje da će na toj razini ostati do kraja 2023. godine.

Prema ocjeni analitičara ove agencije, gospodarstvo BiH je pokazalo otpornost na nedavne vanjske šokove kao što su pandemija Covid-19 i nagli porast cijena roba usljed rusko-ukrajinskog sukoba. Očekuje se da će deficit tekućeg računa ove godine ostati povišen, ali će se većinom financirati iz neto priliva izravnih stranih investicija i suficita na kapitalnom računu.

Aranžman valutnog odbora, kako se navodi u izvješću, predstavlja važno gospodarsko sidro i ne očekuju se promjene ovog aranžmana u budućnosti.

Prema navodima analitičara S&P-a, postoji mogućnost da kreditni rejting BiH bude povećan u idućih godinu dana ukoliko fiskalna situacija bude stabilna, a vanjske neravnoteže umjerene, unatoč smanjenoj potražnji od strane ključnih trgovinskih partnera.

S druge strane, do smanjenja kreditnog rejtinga može doći u slučaju pojačanih političkih konfrontacija, naročito ako vode mogućim negativnim implikacijama u pogledu servisiranja vanjskog duga, priopćeno je iz Centralne banke BiH.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.